Er is geen excuus meer om niet met Goed Goud te werken

Een jaar voor de lancering van Fairtrade-Fairmined goud was Nadine Kieft al op zoek naar Goed Goud voor haar sieraden. Dus ze twijfelde geen moment toen het label er eindelijk kwam. “Ik vergelijk het met een plofkip: na het horen van die misstanden kreeg ik dat ook niet meer door mijn keel.”

Nadine Kieft is goudsmid en sieraadontwerpster. Haar webwinkel GoLDFABRIK was één van de eerste aanbieders van fairtrade gouden sieraden.

Jij was al op zoek naar Goed Goud nog voor het op de Nederlandse markt was. Waarom?

Ik was op een lezing toen ik voor het eerst hoorde van de misstanden rondom goudwinning. Over hoe hele ecosystemen kapot worden gemaakt, de natuur wordt uitgeput en mijnwerkers worden uitgebuit. Die kennis liet me niet meer los. Ik vergelijk het weleens met de plofkip: na het horen van die  misstanden kreeg ik dat ook niet meer door mijn keel.

Als goudsmid en sieraadontwerpster heb ik dagelijks goud in mijn handen, dus ik wilde weten waar het vandaan kwam. Ik wil werken met goud dat op een eerlijke manier wordt gewonnen.

Dus na het horen van de misstanden ben je meteen op Goed Goud overgestapt?

Nou, zo makkelijk ging dat niet. Via een vriendin kwam ik bij Oro Verde terecht (een project dat voorloper was van Fairtrade en Fairmined goud). Toen een jaar later gecertificeerd goud op de markt kwam, heb ik meteen contact gezocht met Solidaridad.

Was de keuze voor Goed Goud gemakkelijk?

De keuze wel, maar de uitvoering was in het begin nog best lastig. Zo waren er nog geen grote inkopers waar je Goed Goud kon bestellen en de fairtrade licentie bracht extra kosten met zich mee.

Ik was me ervan bewust dat niet alle ontwerpers die kosten zouden kunnen opbrengen. Daarom kocht ik in het begin via mijn licentie ook voor andere ontwerpers fairtrade goud in. Die liet ik dan, conform de fairtraide certificatieregels, bij mij in het atelier ermee werken.

Wat vind je ervan dat nog niet alle goudsmedenmet Goed Goud werken?

Het is inmiddels zo gemakkelijk geworden om met Goed Goud te werken dat er geen excuus meer is om het niet te doen. Zo is het krijgen van een licentie nu een stuk minder kostbaar en kun je bij de grootste handelaren Goed Goud inkopen. Sommige collega’s zeggen weleens ‘ik werk wel duurzaam hoor, ik werk met gerecycled goud’. Maar ik denk dan altijd: zolang we goud uit de grond halen, en de vraag dus nog steeds groter is dan het aanbod, moeten we dáár de verbeteringen doorvoeren.

En de consument? Staat die al in de rij voor Goed Goud?

Ik merk wel dat steeds meer klanten informeren naar bijvoorbeeld trouwringen van Goed Goud. Ik denk dat deze campagne ook echt helpt om mensen bewust te maken: als je weet dat je kunt kiezen, kun je een eerlijke afweging maken. Net als bij de plofkip!