Femke Heemskerk gaat voor Goed Goud

Topzwemster Femke Heemskerk heeft al diverse gouden successen op haar naam staan. Vele daarvan won zij in teamverband tijdens estafettewedstrijden. “Ik geloof in de kracht van de massa. Samen sta je sterk.”

Won goud als: zwemster

Waarom ga je voor goud?

Blijkbaar heb ik een talent en ik krijg de kans om dat te ontwikkelen. Dat moet je met beide handen aanpakken. Ik kan me ook nog goed herinneren dat we in 2007 met de estafette de derde plek behaalden tijdens het WK in Melbourne. Mijn eerste medaille. Dat vond ik zo gaaf! Ik had gewoon pijn in mijn  kaken van het lachen. Ik was toen nóg gemotiveerder om goud te halen. En dat gebeurde dus het jaar erna.

Hoe lang heb je voor je goud gewerkt?

Toen ik jong was, was ik nog niet zo goed. Ik heb niet één jeugdrecord. Maar ik vond het wel heel erg leuk en nadat ik van ballet ging om me meer op het zwemmen te richten, ging het steeds beter. Dat komt ook omdat ik een perfectionist ben. In 2002 mocht ik voor het eerst mee naar de Europese  jeugdkampioenschappen. In 2005 volgde het WK voor senioren. En sinds 2007 krijg ik er ook voor betaald.

Hoe voelde die eerste gouden plak?

Heel trots en voldaan. Iedereen werkt er jaar in jaar uit voor en als je dan een keer op één mag staan, denk je wel: die medaille heb ik mooi in the pocket.

Het mooiste aan een gouden medaille is…

Weten dat al het werk zich uitbetaalt in blinkend goud. De weg naar succes is niet makkelijk. Je moet er hard voor werken en voor knokken. Maar dat maakt sport zo mooi: je doet het met je hele hart en ziel. Het winnen van de medaille is niet het belangrijkste, maar winnen van jezelf des te meer. Daar word ik gelukkig van.

Een beloning voor een topprestatie is belangrijk…

Omdat het voldoening geeft en kracht om door te gaan. Dat werkt overigens ook omgekeerd: toen in 2012 de Olympische Spelen in Londen slecht waren gegaan, was ik er helemaal kaar mee. Ik beleefde ook geen plezier meer aan het zwemmen. Om uit te zoeken wat ik wilde, ben ik toen drie maanden gaan reizen. Ik was in Cuba en New York. Ook was ik voor Right to Play een paar dagen in Kenia. Het klinkt cliché, maar als je ziet hoe weinig die mensen daar hebben, is het een stuk makkelijker om je eigen situatie te relativeren. Tijdens het  reizen, besloot ik dat het nog niet het eind van mijn  zwemcarrière was. Bij terugkomst dook ik dus weer het zwembad in. Niet meer in Frankrijk, waar ik sinds 2010 trainde, maar in Eindhoven. Sindsdien heb ik veel progressie gemaakt.

Om ervoor te zorgen dat er straks alleen nog maar Goed Goud gewonnen wordt…

Moeten we samenwerken. Ik geloof in de kracht van de massa. Samen sta je sterk. Daarom vind ik het zwemmen van een estafette ook zo mooi: je deelt de vreugde, maar ook de pijn en het verdriet. Samen kun je dromen realiseren.

lees nog meer interviews met winnaars van goud

WAT WEET FEMKE VAN GOED GOUD?

  • Wist jij van de misstanden rondom goudwinning? Nee. Ik kende die andere kant van de medaille nog niet. Ik hoorde pas over de misstanden in de goudmijnen toen ik door Solidaridad voor deze campagne werd benaderd.
  • Wat vind je van sportmedailles die niet van Goed Goud zijn gemaakt? Bij sport gaat het erom dat je een eerlijke strijd aangaat met je tegenstanders. Daar past ook een medaille bij die op een eerlijke manier is gemaakt.
  • Waarom zet jij je in voor Goed Goud? Als olympisch kampioen heb je een voorbeeldfunctie en ik vind het belangrijk om me ook voor maatschappelijke doelen in te zetten. Het komende anderhalve jaar zet ik alles wat ik heb in om een medaille te winnen in Rio de Janeiro. Daarom vind ik het ook zo mooi  dat ik me tegelijkertijd in kan zetten voor de Goed Goudcampagne. Wie weet wel met als resultaat dat ik straks een duurzame gouden medaille om mijn nek heb hangen. Dat zou fantastisch zijn!

Gouden pres*taties

  • Estafette Olympische Spelen in Beijing 2008
  • WK lange baan Rome 2009 en Shanghai 2011
  • WK korte baan Manchester 2008, 2 x goud, Dubai 2010 en Doha 2014, 3 x goud
  • EK lange baan in Eindhoven 2008
  • EK korte baan in Eindhoven 2010

Individueel

  • EK korte baan 200 meter vrije slag in Eindhoven 2010
  • WK korte baan 100 meter vrije slag in Doha 2014