Wereldwinkel Roosendaal in actie voor suikerrietkappers

De Wereldwinkel in Roosendaal is een actie gestart op actieplatform Justgiving.nl om suikerrietkappers te helpen. Op 4 oktober 2014 viert de winkel haar 40 jarig bestaan. Voor deze verjaardag vraagt zij niet om cadeaus. In plaats daarvan roept de Wereldwinkel op om een donatie te doen op haar actiepagina voor het suikerrietproject in Nicaragua van Solidaridad.

“De Wereldwinkel Roosendaal zet zich al veertig jaar in voor eerlijke handel. Dat is op zich een feestje waard. Maar we weten maar al te goed, dat we er nog lang niet zijn. Ook dat willen we onder de aandacht brengen,” zegt bestuurslid Theo de Munnik. “Dat arbeidsomstandigheden nog steeds deze verschrikkelijke gevolgen hebben, is onaanvaardbaar. Daarom grijpen wij dit moment aan om op deze nieuwe manier geld in te zamelen voor het suikerrietproject van Solidaridad. Wie doet mee?”

Wat is er aan de hand?

Chronisch nierfalen bij suikerrietkappers is in Nicaragua de normaalste zaak van de wereld. 70 procent van de mannen is ziek, jongeren van 16 jaar weten dat ze zich in de jaren die komen gaan dood zullen werken op de velden als suikerrietkapper.

Door de extreem zware arbeidsomstandigheden en hitte worden de nieren aangetast en dit is voor bijna iedereen in die regio dodelijk. Door de enorme werkloosheid en armoede is er meestal geen andere keuze dan dit werk te doen. Toch is de ziekte vrij eenvoudig te voorkomen, door voldoende drinkwater, pauzes en schaduw voor de suikerrietkappers.

Tijdens het symposium dat de Wereldwinkel op 4 oktober organiseert, licht Sven Sielhorst, coördinator van het internationale suikerrietprogramma, het werk van Solidaridad in de suikerrietsector nader toe.

Doe mee!

Met uw steunkan Solidaridad de problemen in de suikerrietsector aanpakken. Steun de actie van Wereldwinkel Roosendaal of begin zelf een actie om chronisch nierfalen onder suikerrietkappers te stoppen.

Kom in actie