Kerkenactie 2017/2018

Genieten van een lekker kopje koffie? Dat doen we steeds vaker. Wereldwijd stijgt de vraag naar koffie jaarlijks met 1,3%. De koffieproductie blijft echter achter en heeft bovendien een enorme impact op het klimaat. Solidaridad traint kleine koffieboeren in Colombia, Mexico en Peru daarom in klimaatvriendelijke koffieproductie. Zo houden ze hun productie op peil en gaan ze klimaatveranderingen tegen.

Help koffieboeren in Colombia, Mexico en Peru

Klimaatverandering is een van de belangrijkste oorzaken van een steeds lagere koffieproductie in Centraal- en Zuid-Amerika. Extreme temperaturen en regens tasten de koffieplanten aan. Slecht bodemonderhoud zorgt bovendien voor bodemerosie, insectenplagen en plantziektes. Doordat de vruchtbaarheid en opbrengst van het land enorm afnemen, voelen koffieboeren zich genoodzaakt regenwoud en bossen te kappen om nieuw land te ontginnen. Ontbossing voor koffieproductie zorgt voor maar liefst 76 miljoen ton CO 2 -uitstoot per jaar, met klimaatverandering tot gevolg. Solidaridad wil deze negatieve spiraal van de koffieproductie stoppen.

De koffieboeren die de klimaatvriendelijke landbouwtechnieken toepassen, verminderden de CO 2-uitstoot in totaal al met meer dan 24.000 ton. Dat zijn goede resultaten, maar nog niet genoeg. De komende drie jaar breidt het Climate Smart-koffieproject daarom uit naar een nieuwe regio in Colombia. Ook wil Solidaridad het project structureel opzetten in Mexico, waar de koffieopbrengst
erg laag is: gemiddeld 60 kilo per hectare. (In Colombia gemiddeld 180 kilo.) In Mexico liggen veel kansen om ontbossing en klimaatverandering tegen te gaan.

Koffieboeren trainen 

Via het project Climate Smart Agriculture trainde Solidaridad de afgelopen drie jaar 6.385 koffieboeren in Colombia, Mexico en Peru in duurzame landbouwtechnieken. Zoals Walter Gutiérrez. Walter is een relatief kleine koffieboer in het noorden van Peru. Hij leerde het koffie verbouwen van zijn ouders. Op zijn eigen koffieplantage ondervond hij ook hoe moeilijk het is om koffie op een goede manier te verbouwen. Hij worstelde jaren met een koffie van lage kwaliteit en een lage productie. Daardoor wat het lastig om rond te komen met zijn gezin. Toch behield hij altijd goede moed. Nu is Walter onderdeel van het Solidaridad-programma, een pionier in Climate Smart-koffieproductie, en een voorbeeld voor vele andere koffieboeren.

Solidaridad in actie

Steun koffieboeren zoals Walter en ga klimaatverandering tegen! Met het Climate Smart Agriculture-project dringt Solidaridad de ontbossing terug en vergroot het de koffieproductie en -opbrengst en het inkomen van kleine boeren op een duurzame manier. Door nog meer koffieboeren te trainen om efficiënter en milieuvriendelijker te werken, werken we aan een hogere koffieopbrengst en krijgt een groot aantal gezinnen een menswaardig bestaan met kans op onderwijs en goede gezondheidszorg. Met de donatie van u en uw geloofsgemeenschap kan iedereen blijven genieten van een lekker kopje koffie en strijden we samen tegen klimaatverandering door koffieproductie.

Steun ook dit jaar onze campagne!

Vorig jaar leidde uw inzet voor onze campagne over suikerrietkappers in El Salvador tot de fantastische opbrengst van €68.010. Hartelijk dank daarvoor! Dit bedrag zetten we in voor ons in 2017 opgestarte vervolgprograma waarin we meer dan 25 suikerfabrieken stimuleren om het water-rust-schaduw programma op hun plantages in te voeren, zo bereiken we niet honderden maar duizenden suikerrietkappers in Midden-Amerika. Iets wat tot 3 jaar geleden ondenkbaar was. Dit zorgt er niet alleen voor dat meer suikerrietkappers gezonder en veiliger kunnen werken, maar draagt er ook aan bij dat zij er langzaam maar zeker op vooruit gaan in inkomsten. Goed voor henzelf en hun gezinnen!

We nodigen u van harte uit om ons ook dit jaar te steunen (tijdens advent) door onze koffiecampagne in te zetten binnen uw eucharistievieringen, liturgische diensten, vespers of themavieringen, en zo mensen te betrekken bij onze projecten. Hiervoor kunt u het pakket met standaard materialen gebruiken dat we u toezenden voor de advent en kerkencampagne 2017.

Campagnematerialen

Wilt u gebruik maken van extra materiaal of de liturgiemap ontvangen dan kunt u dit aanvragen via schenken@solidaridad.nl
Alle materialen kunt u hieronder ook digitaal vinden.

Folder
Poster
Liturgiemap

Wij helpen u graag

Wilt u dat we meedenken over hoe u onze campagne het beste kunt ondersteunen? Bel dan gerust met Bob Boot op 030 272 03 13, of stuur een e-mail naar schenken@solidaridad.nl

Hoe draagt u zelf bij aan klimaatvriendelijke koffie?

Wannneer iedereen kleine stappen zet, bereiken we grote veranderingen. Dit kunt u doen:

  1. Vraag producenten van uw dagelijkse boodschappen naar de (duurzame) herkomst van koffie. Via hun website of de contactgegevens op de verpakking.

  2. Kies voor producten met de labels als Fairtrade en Max Havelaar.

  3. Vertel dit verhaal aan een vrienden, kennissen en familieleden, zodat steeds meer mensen een duurzame keuze maken.