Kerkenactie 2018/2019

Houdt u ook zo van chocola? De meeste mensen vinden het heerlijk, daarom stijgt de vraag naar cacao explosief. Cacaoboeren in Ghana werken keihard om ons van die chocolade te voorzien. Maar de cacaoproductie loopt terug en veel boeren leven in bittere armoede. Om te zorgen dat deze en volgende generaties kunnen blijven genieten van chocolade, werkt Solidaridad samen met jonge cacaoboeren aan een duurzame toekomst.

De chocoladekloof

Terwijl de vraag naar cacao- en chocolade elk jaar groeit, daalt de productie. Boeren leven in armoede. Hun oogst vermindert door het gebruik van traditionele landbouwmethoden, waarmee de grond volledig wordt uitgeput. 
Een toekomst als cacaoboer? Dat zien veel Ghanese jongeren niet zitten. Zij trekken naar de steden, waar vaak werkloosheid en een onwaardig bestaan op hen wacht. 
Het platteland loopt leeg en de cacaoproductie neemt verder af.
Solidaridad en haar partners veranderen deze uitzichtloze situatie met het MASO-programma in een geweldige kans voor Ghana’s volgende generatie.

MASO-programma tilt jonge cacaoboeren op

In dit project werkt Solidaridad aan de toekomst van cacaoteelt en van Ghanese jongeren. MASO betekent ‘optillen’ in de lokale taal Akan.
Het doel van het programma: de volgende generatie cacaoboeren weer enthousiast maken voor het vak. We leiden jonge onafhankelijke cacaoboeren op, die leren meer cacao te produceren op een milieuvriendelijke manier. Zij werken zo aan een menswaardig bestaan en leren een leiderschapsrol vervullen in hun gemeenschap.

Ontmoet Patience

Patience Normenyo (25) is een van de duizenden jonge mensen die de cacaoproductie in Ghana nieuw leven inblazen. Patience moest stoppen met de middelbare school
vanwege financiële problemen. Maar toen MASO naar haar dorp Tweapease kwam, meldde ze zich direct aan voor de cacao-academie.
Haar nieuwe vaardigheden openen deuren. Zo koos de Ghana Cocoa Board (toezichtorganisatie voor cacaoproductie) Patience uit om als coordinator handbestuiving te gaan werken; een techniek die zij overbrengt op duizenden boeren en waarmee zij helpt de cacao-opbrengst in Ghana op een duurzame wijze te verhogen.

Patience: “Ik wil een rolmodel zijn voor jongeren in Tweapease. Als ik hard werk en financieel onafhankelijk ben, kan ik anderen ook enthousiast maken over het werk in de cacao”

Steun ook dit jaar onze campagne!

Vorig jaar leidde uw inzet voor onze koffiecampagne tot de fantastische opbrengst van meer dan €50.000,-. Hartelijk dank daarvoor. Dit bedrag zetten we in om ons koffieprogramma uit te breiden in Mexico en Peru zodat we nog meer koffieboeren kunnen helpen een eerlijk inkomen te verdienen voor hun gezin.

Ondersteun de nieuwe generatie jonge cacaoboeren en help hen te bouwen aan de toekomst van chocola in Ghana. Dit kunt u doen door tijdens uw uw eucharistievieringen, liturgische diensten, vespers of themavieringen aandacht te geven aan dit project. Deze campagne leent zich ervoor om rond de adventsperiode ingezet te worden en zo giften te werven voor een volgende generatie cacao-boeren. Zo werken we samen aan een duurzame cacaoproductie en strijden we tegen werkloosheid onder jongeren. Met uw donatie en die van uw geloofsgemeenschap kan iedereen, ook toekomstige generaties blijven genieten van een lekker stuk chocola. Solidaridad stelt campagnematerialen beschikbaar vanaf begin november via de website www.solidaridad.nl. Nu al benieuwd? Neem contact op met Bob Boot, fondsenwerver particulieren via bob.boot@solidaridadnetwork.org of 030-27020313.

Campagnematerialen

Wilt u gebruik maken van extra materiaal of de liturgiemap ontvangen dan kunt u dit alvast aanvragen via schenken@solidaridad.nl
De materialen worden begin november verzonden. Alle materialen kunt u dan ook hieronder digitaal vinden.

Artikel met informatie en verhaal MASO
Folder
Poster
Liturgiemap

Wij helpen u graag

Wilt u dat we meedenken over hoe u onze campagne het beste kunt ondersteunen? Bel dan gerust met Bob Boot op 030 272 03 13, of stuur een e-mail naar schenken@solidaridad.nl