Werk mee aan een eerlijkere kledingsector

Adventscampagne 2019

De adventsperiode nadert met rasse schreden. Deze tijd van bezinning is een mooie gelegenheid om je met je hele gemeenschap in te zetten voor een goed doel. Solidaridad heeft hulp nodig bij het realiseren van een eerlijkere kledingsector.

Vanaf begin november 2019 zijn op deze pagina materialen te downloaden voor een adventscampagne om bij te dragen aan het textielproject Bottom UP! Extra materiaal en de liturgiemap kunnen ook aangevraagd worden via schenken@solidaridad.nl

Waarom deze campagne?

Lang niet alle kleding is eerlijk gemaakt. Is bijvoorbeeld de katoen van het t-shirt dat je nu draagt, op een milieuvriendelijke manier geteeld? En heeft de boer genoeg verdiend om zijn kinderen naar school te sturen? Hoe zijn eigenlijk de arbeidsomstandigheden in de textielfabriek?  Het is ontzettend moelijk om hierachter te komen. De meeste kleding kun je niet traceren naar de bron. Daardoor weet je nooit zeker of je kleding schade heeft toegebracht aan mens en milieu. Solidaridad is in Ethiopië een project gestart om hier verandering in te brengen. We werken aan een duurzame en eerlijke kledingproductie, volledig traceerbaar van katoenplant tot kledingrek.

Made in Ethiopia

Modemerken halen hun kleding steeds vaker uit Ethiopië. Solidaridad werkt daar al jaren succesvol aan de verduurzaming van de kledingindustrie. Zo lukt het om samen met fabrieksmedewerkers hun positie te versterken. Textielarbeider Achamachelesh Tezera volgde één van onze trainingen in leiderschap. Dat hielp haar om op te klimmen tot supervisor in de Telaje kledingfabriek in Kombolcha. Ze vertelt: 'Voorheen was er voor vrouwen geen kans om zo’n functie te bemachtigen. Als er een vacature ontstond, kregen mannen die functie altijd.' Tezera traint nu zelf 30 fabrieksmedewerkers én het management van de fabriek.

Doen jullie mee?

In het project Bottom UP! werken we zowel in de Ethiopische kledingfabrieken als op de katoenvelden. Tijdens de adventsperiode hopen we donaties te ontvangen om via dit project te werken aan een eerlijkere kledingsector, met respect voor mens en milieu.

Vanaf begin november zijn de materialen hiervoor te downloaden op deze pagina.

De kindercatwalk

Bij de campagne hoort ook een kindercatwalk. Veel kleding hangt ongedragen in de kast of belandt na één keer dragen al op de vuilnisbelt. Via de kindercatwalk krijgt kleding een tweede kans:

  • De hele gemeenschap zamelt kinderkleding in.
  • Kinderen kiezen hun favoriete outfit en laten deze zien tijdens een speciale modeshow.
  • Ouders, familie en vrienden in het publiek bieden op de kleding.
  • Het ingezamelde geld gaat naar het ‘Bottom UP!’-project in Ethiopië.

Voor de eerste tien kerken die zich aanmelden neemt Solidaridad de aankleding, promotiemateriaal en informatie over het ‘Bottom UP!’-project geheel voor haar rekening.

Campagnematerialen