Solidaridad in actie voor Mozambique

Twee orkanen hebben in Mozambique een spoor van vernieling achtergelaten. De akkers van boeren zijn overstroomd en hun dieren zijn verdronken. De komende maanden dreigt hongersnood. Boeren die alles kwijtraakten, hebben dringend behoefte aan nieuwe zaden en dieren.

Solidaridad werkt al jaren in Mozambique. Daarom kunnen we op korte termijn 6.000 boerenbedrijven helpen aan een pakket zaden en kleinvee. Help je mee om dit mogelijk te maken?

Doneer nu

Gevolgen van de orkanen

Tijdens de overstromingen steeg het water metershoog. Sommige inwoners wisten alleen te overleven door naar de daken van hun huizen te vluchten. Ook als het water is gezakt, blijven de problemen levensgroot.

Meer dan 700.000 mensen zijn in gevaar, onder andere door een gebrek aan voedsel. De windstoten en overstromingen hebben huizen, winkelvoorraden en vervoersmiddelen verwoest. De elektriciteit valt steeds uit. Mensen zijn hun bron van inkomsten kwijt, zowel in de stad als op het platteland.

Boeren raakten alles kwijt

Tienduizenden boeren verloren in één klap hun inkomstenbron en de voedselvoorziening voor hun familie. Alleen al door orkaan Idai is minstens 84 duizend hectare aan gewassen overstroomd. Duizenden dieren zijn verdronken in het hoge water. Meer dan een miljoen Mozambikanen lopen op de lange termijn het risico op voedseltekort.

Als het water is gezakt, kan het land opnieuw bewerkt worden. Daar hebben de boeren wel nieuwe zaden voor nodig.

Zo helpt Solidaridad boeren

We stellen 6.000 pakketten samen van zaden en kleinvee. Deze pakketten verspreiden we onder boeren in de zwaar getroffen regio Buzi.

  • De zaden zijn voor proteïnerijke gewassen die weinig onderhoud nodig hebben. Niet alleen kunnen de boeren daardoor hun eigen familie weer voeden, het helpt ook om de voedselvoorziening in de regio weer op gang te helpen. 

    De boeren waarmee wij al jaren werken, zijn niet direct getroffen. We vervoeren hun overschotten van bijvoorbeeld aardappelen naar het rampgebied. Daarnaast is er door de hoge luchtvochtigheid een tekort aan droog brandhout. Veel gezinnen zijn daarvan afhankelijk om te koken. Daarom voorzien wij hen van kookplaten en een gel die als brandstof dient.

Help je mee?

Met 160 euro kunnen we een boerenbedrijf weer op gang helpen met een pakket van zaden en kleinvee. Als we samenwerken, kunnen we deze boeren een nieuwe start geven.

Doneer nu

doneer via tikkie

De lange termijn

Met de boeren die we van nieuwe zaden en kleinvee voorzien, houden we nauw contact. Zo bouwen we aan een goede relatie met deze mensen, zodat we ze ook in de toekomst kunnen ondersteunen.

De afgelopen jaren werkten we in Mozambique samen met duizenden sojaboeren. Door nieuwe productiemethoden hebben zij hun oogsten vergroot en werken ze milieuvriendelijker. Deze ervaring gebruiken we om nu de boeren te ondersteunen die getroffen zijn door de ramp.