Een zeewierburger: dé duurzame oplossing van Toine Wilke

Interview

15 oktober 2018

‘De weg naar duurzaamheid gaat over dezelfde problemen met andere oplossingen.’ Toine Wilke denkt bij hamburgers niet aan vlees, maar aan zeewier. Wilke is een moleculair bioloog met een passie voor zeewier. Zeewier is volgens hem een duurzaam en natuurlijk alternatief voor vlees. In het kader van de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober interviewden wij vier duurzame ondernemers van de Duurzame Jonge 100. Vandaag is Toine Wilke aan de beurt.

Toine Wilke. Foto: Sylvain Fleur Photography.

De inspiratie van Wilke

‘Eigenlijk heeft duurzaamheid altijd in mij gezeten. Van jongs af aan heb ik een drang om heel simpel te leven, ik hoefde niet de nieuwste super Nintendo.’ In plaats daarvan spendeerde Wilke een groot deel van zijn tijd in het water, op zijn surfplank. De inspiratie voor zijn zeewierburger deed hij dan ook op tijdens het surfen. Wilke zag twee vrouwen op het strand in Indonesië zeewier verbouwen, die daar vervolgens brood van maakten. ‘Natuurlijk zat ik eerst nog vast in het idee van geld verdienen, maar later ben ik zeewierburgers gaan maken en vond iedereen het heel lekker.’ Sindsdien probeert Wilke elke dag een steeds grotere impact te maken: ‘Elke dag zie ik als een reis om duurzame oplossingen te gaan zien.’

Duurzaamheid is compromissen sluiten

Wilke zegt anders te zijn gaan denken over vegetarisme en veganisme. Nog steeds is hij ervan overtuigd dat ons voedingspatroon veel plantaardiger mag en kan, maar zijn idee over de weg ernaartoe is veranderd. ‘De weg ernaartoe is een weg van compromissen sluiten.’ Combinaties tussen nieuwe, duurzame ingrediënten en vlees of vis zijn volgens Wilke ook mogelijk. Door dit soort ‘crossover’ oplossingen denkt Wilke dat er uiteindelijk een grotere doelgroep wordt aangesproken. Wilke benadrukt dat het belangrijk is om de consument te laten zien dat duurzaamheid ook leuk kan zijn. De focus moet niet liggen op wat er niet kan, maar op wat er allemaal wel kan.

Het individu en duurzaamheid

‘Elke dag maakt een mens iets van 700 verschillende keuzes. Als je bij elk van die keuzes duurzaamheid kan laten meewegen, dan zul je duurzamere keuzes maken.’ Wilke licht zijn uitspraak toe door middel van een voorbeeld. Zo ging hij een keer uit eten met een vriend en bestelde Wilke iets vegetarisch. De vriend in kwestie vroeg zich af waarom hij dat deed, vanwege de smakeloosheid van het vegetarische eten. ‘Maar als we het niet gaan bestellen,  weten we ten eerste niet hoe het smaakt, en ten tweede: het vegetarische aanbod wordt zo ook niet beter’, had Wilke geantwoord. Soms moet je volgens Wilke gewoon een duurzame keuze maken en dan komt het voordeel daarna vanzelf. Hij benadrukt dat we nu massaal genieten van goed vegetarisch eten. Een individu kan volgens hem duurzamer worden door open te staan voor alternatieven.

De duurzaamheidstip van Toine Wilke

Aan iedere duurzame ondernemer vragen we concrete duurzaamheidstips voor de lezer. Wilke gaf ons de volgende: ‘Het klinkt controversieel, maar mijn grootste tip is: mediteer elke dag een kwartier.’ Duurzaamheid gaat voor Wilke om bewustwording. Soms gaat de tijd volgens hem veel te snel en dan kiezen we voor de makkelijkste weg een kortetermijnoplossing. ‘Die kortetermijnoplossing draagt niet bij aan een groter en duurzamer geheel.’ Bewustwording door meditatie kan volgens Wilke het oog op het grotere duurzame geheel stimuleren. Daarnaast moedigt Wilke ons aan om vooral zeewier te gaan of blijven eten: 'Het is één van de grote puzzelstukken die in de komende 10 jaar op hun plaats gaan vallen. As long as we SEA it!'

Lees meer over de Dag van de Duurzaamheid.

Wil je meer weten over de Duurzame Jonge 100? Bekijk de website.