Foto boven: Marilyn Sonneveld in haar studio, met de Eerlijke Shopper

Q: Wat was je inspiratie voor de illustratie van de Eerlijke Shopper?

Marilyn:

In mijn werk maak ik veel gebruik van abstracte en organische vormen. Een van mijn grootste inspiratiebronnen is dan ook de natuur, daar zit zoveel leven en schoonheid in.

Het is essentieel dat we beter met de natuur om ons heen leren omgaan. Verandering begint bij jezelf. Ik vind het dan ook een grote eer om een illustratie voor deze tas te maken en zo een bijdrage te leveren aan een tegenbeweging van de enorme kledingindustrie. We moeten net als het meisje op de tas meer één worden met de natuur.  

Q: Hoe zou je jouw creatief proces omschrijven? Loop je bijvoorbeeld altijd door bepaalde stappen tijdens het illustratieproces? Of laat je het je vaak gewoon overkomen en ga je spontaan aan het werk?

Marilyn:

Het ligt een beetje aan de opdracht af hoe ik te werk ga. Maar het begint altijd met een concept en een paar schetsen. Uiteindelijk wint er 1 schets en die werk ik uit. De concepten ontstaan door mij te verdiepen in het bedrijf of in wat ze willen bereiken of uitstralen.

Q: Wat is je affiniteit met duurzaamheid en/of duurzame kleding? Houdt dit je bezig?

Marilyn:

Ik vind het super belangrijk dat we bewuster worden van de manier waarop we consumeren. Ik hou van mode maar ik heb nooit begrepen als mensen altijd het nieuwste van het nieuwste willen voor weinig geld. Ik zou mijzelf niet meer kunnen aankijken in de spiegel. Daarom koop ik bijna alleen maar tweedehands of bij bewuste merken.

Q: Heb je een goede tip voor onze lezers wat betreft eerlijke mode of duurzaam omgaan met je kleding?

Marilyn:   

Verdiep je in de redenen waarom kleding soms zo goedkoop is; als je je niet bewust bent van het probleem dan is het moeilijk om je gedrag te veranderen. Wees ervan bewust dat al jouw daden gevolgen hebben. Ook al hebben wij dat vaak niet door. Denk verder dan je portemonnee.

Ga op zoek naar leuke merken die op een bewuste manier kleding produceren of duik de vintage shops in en probeer de grote ketens iets meer te vermijden. Je hoeft niet gelijk een 100% ommekeer te maken, alle beetjes helpen.

 

Ben je benieuwd geworden naar het werk van Marilyn? Kijk eens op haar website: www.marilynsonneveld.nl en haar Instagram account.

Hieronder zie je een selectie uit haar illustraties, allemaal te bestellen via Marilyn’s webshop (in A3 formaat).

Een korte toelichting van Marilyn over de onderstaande beelden: “Alle afbeeldingen zijn riso-prints. Dat is een druktechniek met een riso-machine. De riso-machine lijkt op een gewone kopieermachine, maar werkt toch even anders. Doordat ik al mijn tekeningen bewerk in de computer wordt de afbeelding uiteindelijk digitaal. Door een oude techniek zoals de riso-print te gebruiken krijgt de afbeelding weer een analoge uitstraling.”

Marilyn over de illustratie boven: “Een portret van Lilith, een vrouw die volgens sommigen de eerste vrouw op aarde was maar zich niet wilde laten domineren door Adam. Ze is een boegbeeld voor feministen.”

De illustratie boven heet ‘Nature in perspective’ en gaat over de afnemende flora op aarde.

Een portret ter ere van bloemen. Op dit moment is Marilyn bezig met een project over de afnemende flora in Nederland.

Een portret ter ere van bloemen. Op dit moment is Marilyn bezig met een project over de afnemende flora in Nederland.