Politici ruilen hoedjes voor Prinsjesdag

05 juli 2018

Op de tweede dinsdag van september, een week voor prinsjesdag, organiseert Solidaridad het ruilen van hoedjes voor alle vrouwelijke kamerleden en bewindslieden. Tweede-kamerlid Isabelle Diks omarmt het initiatief en heeft er zin in: “Veel hoeden liggen na Prinsjesdag ergens te verstoffen. Dat is jammer, want kleding en hoeden ruilen is leuk en modebewust. Daarom deze oproep aan mijn vrouwelijke collega’s in de politiek: Ruil een hoedje op de tweede dinsdag van september.”

Modebewust

Alle vrouwelijke kamerleden en bewindslieden zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het #hoedjesruilen en kunnen hun hoeden in een online etalage plaatsen. Een week voor prinsjesdag kan er feitelijk worden geruild. “Dat wordt leuk en nuttig”, denkt Heske Verburg, directeur van Solidaridad. “Hoedjes en kleding ruilen is niet alleen erg leuk, maar ook een manier om de negatieve impact van kledingproductie op mens en milieu te verkleinen. Kleding die een tweede leven krijgt is immers al gemaakt. Als de politiek, de modesector en consumenten de handen ineenslaan, staan we sterker om de problemen in de textielindustrie het hoofd te bieden.”

Het hoedjes ruilen past perfect in de modebewust campagne van Solidaridad. Die geeft consumenten tips hoe zij bewuster met kleding kunnen omgaan bijvoorbeeld door te ruilen, repareren en recyclen.

Mondiale vraag naar kleding groeit sterk

De wereldbevolking groeit sterk en we kopen steeds meer kleding. Naar verwachting zal de komende 10 jaar de mondiale vraag naar textiel met 60% groeien. Mensen die kleding produceren, zoals de naaisters en katoenboeren, profiteren nauwelijks van deze groei. Ze doen vaak zwaar werk en worden slecht betaald. Ook het milieu wordt sterk belast door kledingproductie.

Kledingproductie verduurzamen

Solidaridad werkt samen met kledingproducenten, modebedrijven en overheden aan verbeteringen in de katoenteelt en kledingproductie. De mode-industrie toont steeds meer interesse voor duurzame productie. Maar de sterke groei van de mondiale vraag naar textiel maakt dat de problemen eerder groeien dan afnemen. Daarom is het onvermijdelijk dat niet alleen de kledingproductie maar ook de vraag naar kleding verduurzaamt.