Ontmoet José Linda

Koffie. Cappuccino, espresso, caffè macchiato. Hoe vaak sta jij bij het koffieautomaat? In Nederland heeft koffie een vaste en belangrijke plaats in ons dagelijks leven. We consumeren per dag gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie. In de ontwikkelingslanden waar de koffiebonen vandaan komen, neemt koffie ook een belangrijke plaats in. Alleen op een stuk minder positieve manier.

José Linda Manueles woont in Chusmui, een dorpje in Honduras. Ze is een sterke vrouw die er alles voor over heeft om haar gezin uit de armoede te trekken. José Linda heeft van haar man geleerd hoe je koffie teelt. Hij heeft het van zijn ouders geleerd, die het weer van hun ouders hebben geleerd. Hierdoor was de techniek die José Linda toepaste erg ouderwets. Soms mislukte een oogst volledig door droogte of was de grond zo uitgeput dat er niet veel meer op groeide. Ze werkte hard op haar koffieplantage, maar moest haar kinderen ’s avonds toch vaak met honger naar bed brengen. Gelukkig is er inmiddels veel voor haar veranderd.


Wat gaat er mis in de koffieteelt

In armoede en constante onzekerheid leven. Het is de harde werkelijkheid van miljoenen boeren op kleine koffieplantages in meer dan 50 ontwikkelingslanden. Zonder koffie hebben zij geen inkomen. En als zij inkomen hebben, gaat dit kleine beetje ook nog eens voor een groot deel op aan bestrijdingsmiddelen en mest. Veel boeren kampen met onzekerheid over prijzen, productie en kwaliteit. Certificering lost deze problemen niet altijd op.

Als boeren onderdeel uitmaken van een certificeringsprogramma, verhogen zij weliswaar de opbrengst, verbeteren de koffiekwaliteit en krijgen betere prijzen, maar het is onvoldoende om ze uit de armoede te helpen. De onderhandelingspositie van boeren wordt hier niet structureel mee verbeterd, boeren kunnen hierdoor geen voorfinanciering krijgen en zij krijgen hierdoor geen prikkel om te investeren in de toekomst van de koffieteelt. Er moet dus verder gekeken worden en een grote duurzaamheidslag worden gemaakt. Solidaridad neemt de boer als startpunt voor verbeteringen in de sector en focust steeds meer op de vraag: wat baat de boer? Veel boeren zijn erg gedreven om zelf hun inkomen te verbeteren, maar hebben hier ondersteuning in nodig. Eén zo’n gedreven boerin is José Linda.

Een betere toekomst voor José Linda en haar kinderen

Door de training en van Solidaridad te volgen, ging er een wereld voor José Linda open. Ze leerde hoe ze zelf haar inkomen kon vergroten, hoe je moderne landbouwtechnieken toe kunt passen (die het milieu niet schaden) en hoe je uitgeputte grond weer vruchtbaar kan maken. De kwaliteit van de koffie en de grootte van de oogst nam hierdoor toe. In José Linda bleek een krachtige ondernemer te schuilen. Zo verkoopt ze de koffie nu voor een betere prijs en heeft geld om haar kinderen eten te geven. Ze kan zelfs investeringen doen die haar bedrijf vooruit helpen. Zo breidde ze de plantage uit met een stuk land en is ze zelf koffie gaan branden. Sinds kort heeft ze zelfs een moestuin aangelegd waar ze groente en fruit verbouwt voor haar gezin. De veranderingen van José Linda, hebben koffieboeren in de omgeving geïnspireerd om ook een duurzaamheidslag te maken. José Linda is zo het startpunt geworden van verbeteringen in de sector in haar omgeving.

Solidaridad zet zich in voor koffieboeren door:

  • een training, waarbij we de boeren en boerinnen leren om moderne, duurzame technieken te gebruiken bij het snoeien, bemesten en plukken. Zodat kunnen zij zelf voor een beter oogst zorgen.
  • een ondernemerstraining. Koffieboeren en boerinnen leren onder andere welke investeringen hen vooruithelpen;
  • een landbouwtraining, zodat zij ook andere gewassen kunnen verbouwen en hun gezinnen elke dag te eten kunnen geven.

Steun ons en help mensen zoals José Linda

Doneer nu