Beter leven voor cacaoboeren

Zin in een stukje chocolade? Waarschijnlijk wel, want de gemiddelde Nederlander eet bijna een reep chocolade per week! West-Afrikaanse cacaoboeren werken keihard om aan de grote vraag naar cacao te voldoen. Helaas lukt dit niet door slechte oogsten en leven zij vaak in bittere armoede. Solidaridad zet zich in om van cacaoboer een beroep te maken waar toekomst in zit. Zodat het voor jongeren een kans is op een beter leven! Help jij mee?

Problemen in de cacaosector

 • Steeds minder goede cacao
  In West-Afrika werken 2,5 miljoen cacaoboeren keihard om aan de snel groeiende vraag naar cacao te kunnen voldoen. Een lastige opgave, want verouderde landbouwmethoden putten de grond volledig uit en leiden tot steeds minder goede cacao. 

 • Bittere armoede
  Door de lage cacaoopbrangst leven West-Afrikaanse cacaoboeren vaak in bittere armoede; zij hebben vaak een inkomen van niet meer dan 50 dollarcent per persoon per dag, een situatie die de VN als extreme armoede definieert.

 • Cacaovelden lopen leeg
  West-Afrikaanse jongeren zien de problemen op de cacaovelden en kijken daarom wel uit om cacaoboer te worden. Zij zoeken werk in een andere sector of in de stad, waardoor het platteland leegloopt en de cacaoproductie nog verder afneemt.

Ontmoet Rachel en Emmanuel

Solidaridad leidt jongeren zoals Rachel en Emmanuel op in ondernemerschap, duurzame landbouwtechnieken en financieel beheer. Want met de juiste kennis over duurzame productiemethoden kunnen de boeren hun cacaoproductie verdubbelen! 

 • Toen Rachel Nyamekyi (23) klein was, hielp zij haar oma op de cacaoboerderij, werk waar zij voor zichzelf geen toekomst in zag: "Ik vond het een beroep voor arme, oude mensen, niet voor energieke jongeren zoals ik.”

  Daarom ging Rachel na de middelbare school werken in de illegale mijnbouw. Een makkelijke manier om geld te verdienen, dacht ze. Maar het werk was enorm zwaar en slecht betaald. “Het bracht me niet het betere leven waarop ik had gehoopt.”

 • Dankzij het project van Solidaridad en Unilever is het negatieve beeld dat Rachel had van de cacaoteelt compleet veranderd. Ze weet nu hoe zij een professionele cacaoboer kan worden. “Ik wil in de toekomst graag een duurzame cacaoboerderij beginnen. Zo kan ik mezelf en mijn familie een beter leven geven!”

 • Cacaoboer Emmanuel Frimpong (25) uit Ghana gebruikte, net als de meeste jonge boeren, verouderde landbouwmethoden voor het verbouwen van cacao. Hierdoor had hij een slechte opbrengst van lage kwaliteit. "De cacaoteelt leverde mij nauwelijks iets op."

 • Emmanuel is één van de jongeren die meedeed aan het trainingsprogramma van Solidaridad. Na de training merkte hij al snel dat zijn financiële situatie dankzij zijn opgedane ondernemersvaardigheden verbeterde. Naast een cacaoboerderij heeft hij nu ook een pluimveebedrijf om zijn inkomen aan te vullen.

  Ook kreeg Emmanuel meer erkenning uit de gemeenschap. "Ik ben nu een soort rolmodel. Andere jongeren die geen deel uitmaakten van de training willen graag van mij leren."

Help mee met een gift!

Om meer jongeren als Rachel en Emmanuel te kunnen bereiken, is jouw gift hard nodig. Zo werken we samen aan (h)eerlijke chocola en geven we een nieuwe generatie een toekomst! Dan smaakt jouw chocolade toch veel beter? 

Steun ons