Vragen over Goed Goud

Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over Goed Goud en het Goed Goud armbandje.

Wat gaat er mis in de goudsector?

Goud is op zich een prachtige grondstof, waar mooie producten van gemaakt worden en die werkgelegenheid biedt aan miljoenen mensen wereldwijd. Maar de keerzijde is dat goudmijnbouw:

  • ontbossing en milieuvervuiling met zich meebrengt;
  • mensen in gevaar brengt door onveilige mijnschachten en kwikgebruik;
  • mijnwerkers veel te weinig betaald krijgen.

Wat is Goed Goud?

Goed Goud is goud dat geproduceerd is met respect voor mens en milieu, en waarvoor mijnwerkers een eerlijke prijs krijgen. Solidaridad gebruikt keurmerken, zoals Fairmined, Fairtrade en de standaarden Code of Practices en Chain of Custody van de Responsibility Jewellery Council, als instrument om het welzijn van mijnwerkers te verbeteren.

Wat is de doelstelling van Solidaridad’s goudprogramma?

De doelstellingen van ons goudprogramma zijn:

  • zorgen voor een betere positie voor de meest kwetsbare mensen in de keten: de kleinschalige mijnwerkers;
  • bijdragen aan een verantwoorde goudproductieketen.

Wat doet Solidaridad om goud duurzamer te maken?

Solidaridad werkt aan het vergroten van zowel het aanbod als de vraag naar Goed Goud. We steunen mijnbouworganisaties met training om efficiënter te produceren, en te voldoen aan milieu- en sociale criteria van standaarden. Daarnaast steunen we mijnwerkers en mijngemeenschappen in het verbeteren van werkomstandigheden en hun levensstandaard. We zorgen voor een afzetmarkt voor Goed Goud door samen te werken met belangrijke spelers in de gehele keten, van mijnwerker tot grote merken en consument. Ook brengen we mijnexploitanten in contact met betrouwbare handelaren, zodat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun goud.

Hoe werkt Solidaridad met goudmijnwerkers?

Solidaridad werkt door de hele goudproductieketen heen aan verduurzaming. We werken met mijnwerkers in ontwikkelingslanden, waar mijnbouw de grootste schade aanricht. Samen met lokale partners geven we mijnwerkers training die hen in staat stelt aan standaarden voor verantwoorde productie te voldoen. Mijnwerkers hebben toegang tot een markt nodig die een eerlijke prijs wil betalen. Daarom maken wij de link naar sieradenmerken met duurzaamheidsambities. En we vertellen consumenten over Goed Goud.

Hoe staat het er in Nederland op dit moment voor qua Goed Goud?

In Nederland zijn er nu 40 handelaren, juweliers en goudsmeden die met gecertificeerd goud werken. Wereldwijd zijn het er al rond de 400. Ook grote bedrijven doen mee, zoals Gucci, dat met onze hulp vorig jaar hun eerste 30 kilo gecertificeerd goud uit Peru inkocht.

Gerecycled goud is toch veel duurzamer dan nieuw goud?

Ongeveer een derde van het wereldwijde aanbod van goud is gerecycled. Dit is goud uit onder andere oude sieraden en apparatuur dat wordt hergebruikt. Helaas is bij gerecycled goud meestal niet goed te achterhalen waar het vandaan komt en is het dus moeilijk te zeggen in hoeverre dit goud echt gerecycled is. Daarnaast helpen we met gerecycled goud de miljoenen mijnwerkers die voor hun inkomen afhankelijk zijn van goudmijnbouw niet om veiliger en duurzamer te werken. Dat kan wel door door gecertificeerd goud met een Fairmined- of Fairtrade-keurmerk te kopen of van standaarden zoals Code of Practices en Chain of Custody van de Responsibility Jewellery Council.

Wanneer wordt het Goed Goud armbandje bezorgd?

Eén keer per week worden de Goed Goud armbandjes verzonden. De levertijd is ongeveer 10 werkdagen. Heb je vragen over jouw bestelling, stuur dan een e-mail naar schenken@solidaridad.nl.

Kan ik mijn geld terugkrijgen als het Goed Goud armbandje niet bevalt?

Je krijgt het Goed Goud armbandje als dank voor jouw donatie aan Solidaridad. Met jouw financiële steun kunnen wij onze projecten, zoals in de goudsector, blijven doorontwikkelen. Wij hopen natuurlijk dat je blij wordt van uw Goed Goud armbandje, het met plezier draagt én zo ook andere mensen inspireert. Helaas kunnen we geen geld teruggeven als het armbandje je niet bevalt.

Waar gaat mijn donatie naartoe?

Met jouw donatie kan Solidaridad investeren in nieuwe projecten om de goudsector te verduurzamen. Zo krijgen goudmijnwerkers een kans op een beter bestaan en wordt het milieu minder belast.

Andere vragen?

Heb je andere vragen over Goed Goud? Neem dan contact met ons op.