Help boeren, arbeiders en mijnwerkers in tijden van corona

Solidariteit stopt niet bij de grens

 

 

De coronacrisis raakt jou persoonlijk. Maar ook boeren, arbeiders en mijnwerkers in de landen waarin we werken zijn getroffen. Als je de mogelijkheid hebt, laat dan je solidariteit zien en help ons de gevolgen voor hen zoveel mogelijk te beperken.

  Boeren, arbeiders en mijnwerkers hebben nauwelijks zekerheid van inkomen en gezondheidszorg, terwijl ze een belangrijke bijdrage leveren aan onze maatschappij. Ze delven het goud voor de laptops waarop we thuiswerken, zorgen dat we nog steeds elke dag een kop koffie kunnen drinken en zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de voedselproductie wereldwijd.

   

  Met jouw steun is er hoop op een toekomst met winst voor iedereen. Help mee en doneer!

   

  Doneer nu

  WAT IS DE SITUATIE?

  De gevolgen van corona

  In Nederland zijn de gevolgen van corona groot. Maar kun je je voorstellen wat de gevolgen zijn in landen waar ze minder goed kunnen leunen op welvaart en ontwikkelde gezondheidszorg? In die landen produceren boeren veel van ons voedsel. Fabrieksarbeiders maken er onze kleding. En er wonen mijnwerkers die zorgen voor de metalen in onze laptops. Met die laptops onderhouden wij nu het contact met kwetsbare ouderen, doen wij boodschappen online en onderwijzen wij onze kinderen.

   

   

  VOOR ONZE ECONOMIE

  Per huishouden in Nederland zijn in ontwikkelingslanden gemiddeld bijna twee mensen aan het werk. Dit is een flinke bijdrage aan de Nederlandse economie. Deze boeren, arbeiders en mijnwerkers zullen ongelofelijk hard getroffen worden door de schade die corona veroorzaakt. Afgezien van de gezondheidsgevolgen, zullen veel mensen hun inkomen verliezen. Als hier bijvoorbeeld minder kleding wordt verkocht, sluiten de fabrieken in Azië en raken textielarbeiders hun baan kwijt. Ze zullen grote moeite hebben hun gezin te onderhouden. Waarschijnlijk kunnen veel kinderen niet meer naar school. En investeren in de toekomst is er al helemaal niet meer bij.

   

  Lees hier hoe de gevolgen van het coronavirus zijn voor een cacaoboer zoals Mawuse

   

  WAT DOEN WIJ MET JOUW STEUN?

  Preventie van corona

  Door corona is het lastiger geworden om boeren, arbeiders en mijnwerkers in onze programma’s te bereiken. Daar waar mogelijk organiseren we voorlichtingsbijeenkomsten over corona. We betrekken daar ook scholen bij die nog open zijn. Via de kinderen bereiken we zo de ouders. Daarnaast versturen we ingesproken berichten per telefoon aan duizenden boeren tegelijk. Zij kunnen met een druk op de knop aangeven wat ze nodig hebben en advies krijgen. Boeren die een smartphone hebben kunnen gebruik maken van digitale apps, zoals onze Farming Solution App

  Dialoog met bedrijven

  We wijzen bedrijven actief op afspraken die ze hebben gemaakt om een eerlijk loon en goede werkomstandigheden te garanderen. Bijvoorbeeld op de richtlijn ‘verantwoorde inkooppraktijken’, zodat textielarbeiders niet de dupe worden van de verminderde vraag in het Westen. Samen met partners als VOICE Network richten we ons tot de grote chocoladebedrijven. Juist zij zijn in de positie om cacaoboeren te beschermen en ondersteunen, en wij verwachten dat zij dat ook doen. Zij kunnen juist nu laten zien dat duurzaamheid en internationale solidariteit geen holle begrippen zijn die alleen gebezigd worden als het meezit.

  Aanspreken van overheden

  Ook de overheden spreken we aan. Want solidariteit stopt niet bij de grens. Wij vinden dat 10% van het Nederlands noodfonds voor corona ten goede moet komen aan kwetsbare toeleveranciers in internationale productieketens. Die 10% is gebaseerd op de waarde die productieketens vanuit lage- en middeninkomenslanden toevoegen aan de Nederlandse economie. Dit betekent dat er maar liefst 13,8 miljoen niet-westerse mensen aan het werk zijn voor onze koffie, boontjes en truitjes. Alle betrokken partijen hebben een verantwoordelijkheid om de zwakste schouders in die ketens te steunen, inclusief de overheid.

  BLIJVEN INZETTEN OP WINST VOOR IEDEREEN

  Ooit komt er een tijd dat we weer lange wandelingen maken in de natuur, we bij familie en vrienden op bezoek gaan en we onze verjaardagen vieren. Het lijkt er misschien op dat alles dan weer normaal is. Maar voor ons is de situatie pas normaal als niemand te kort komt. Als alles wordt gemaakt en gekocht in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties. Wij blijven ons daarom - ook na corona - inzetten voor een wereld waarin er winst is voor iedereen. Help je mee?

  Wil je ook bijdragen? Doneer!

  Jouw gift is hard nodig. Als je de mogelijkheid hebt, help dan om boeren, arbeiders en mijnwerkers een toekomst te blijven geven. Wees solidair en doneer!

   

  Doneer nu