Teken nu de petitie voor eerlijke chocolade
Zoveel mensen gingen jou voor:
Teken nu de petitie en eis dat alle chocoladeproducten in de supermarkt worden gemaakt van eerlijke
chocolade.
93% van alle chocolade in de supermarkt is oneerlijk. Dat betekent dat de cacaoboeren niet genoeg betaald krijgen om van te leven. Wij willen dat aan het eind van 2025 alle chocoladeproducten in de supermarktschappen gemaakt zijn van eerlijke chocolade. Jij ook? Teken dan nu de petitie en eis eerlijke chocolade!
Je telefoonnummer invullen is niet verplicht. Vul je je telefoonnummer in? Dan bellen je max. 2 per jaar om je te bedanken of voor extra steun bij urgente projecten.
Vertel ‘t verder
Hoe meer mensen zich uitspreken voor actie van supermarkten, hoe groter de impact. Deel deze petitie met je vrienden en familie!
-
WAT IS EERLIJKE CHOCOLADE?
Chocolade is eerlijk wanneer de cacaoboer er een leefbaar inkomen aan kan verdienen. Dat is genoeg inkomen om de kosten van duurzame landbouw te dekken én vervolgens voldoende over te houden voor eten, kleding, een dak boven je hoofd, medische zorg, je kinderen naar school en een reservepotje voor noodsituaties.
Maar een leefbaar inkomen is niet het enige aspect van eerlijke chocolade. In plaats van financiële risico’s alleen te dragen, moeten cacaoboeren via contracten meer zekerheid krijgen over hun inkomsten en er niet meer alleen voor staan bij tegenvallers. Daarnaast moeten bedrijven hun verantwoordelijkheid pakken voor misstanden, bijvoorbeeld door cacaoboeren de mogelijkheid te geven klachten in te dienen. Ten slotte is het cruciaal dat bedrijven transparant zijn over deze acties, zodat er inzicht is in hun actieplannen. Op dit moment voldoet maar liefst 93% van de chocolade in Nederlandse supermarkten niet aan deze eisen, en is dus oneerlijk.
-
WAT VRAGEN WE SUPERMARKTEN?
93% van alle chocolade in de supermarkt is oneerlijk. Wij vragen van supermarkten dat eind 2025 alle chocoladeproducten in de schappen eerlijk zijn. Daarvoor moeten supermarkten (en de merken die zij verkopen) de volgende stappen ondernemen:
1.Leefbaar inkomen
Supermarkten moeten mogelijk maken dat boeren een leefbaar inkomen krijgen voor hun cacao.2.Risico’s delen
Supermarkten moeten ervoor zorgen dat boeren niet langer alle financiële risico’s lopen bij tegenvallers, door te zorgen voor begrijpelijke en langdurige contracten die door alle partijen worden nageleefd.3.Verantwoordelijkheid nemen en transparant zijn
Supermarkten moeten hun contracten openbaar maken, onafhankelijk onderzoek doen naar hun productieketen en de resultaten bekendmaken. Ook moeten zij een duidelijk en haalbaar plan opstellen om 100% eerlijke chocolade te garanderen. -
HOE WEET IK OF MIJN CHOCOLADE EERLIJK IS?
Het is vaak moeilijk te bepalen of de chocolade die je koopt in de supermarkt eerlijk is. Bij veel producten, zoals croissantjes en broodjes is nergens te vinden of het gemaakt is met eerlijke chocolade. Bij andere producten zijn er verschillende keurmerken, zoals Fairtrade en Rainforest Alliance. Deze keurmerken garanderen echter geen leefbaar inkomen voor de boeren, en dus geen eerlijke chocolade. Maar; deze chocolade is een betere keuze dan chocolade zonder deze keurmerken. Chocolade met het Tony’s Open Chain keurmerk beschouwen wij wel als eerlijk.
-
3 REDENEN OM DE PETITIE TE ONDERTEKENEN
1.Je kan als consument nu vaak niet kiezen voor eerlijke chocolade in de supermarkt
Als je zin hebt in een pak eerlijke chocoladevla of een eerlijk chocolade-croissantje, dan heb je pech. Supermarkten geven je vaak niet de optie om te kiezen voor een product waar de cacaoboer een leefbaar inkomen voor heeft gekregen. Dit moet én kan anders.2. Supermarkten zijn een machtige schakel die wel kunnen kiezen voor eerlijk
Gemiddeld 70% van wat de Nederlander eet, wordt gekocht in de supermarkt. Supermarkten zijn daarmee een machtige schakel tussen de producent en de consument. Zij kunnen wél kiezen voor eerlijke chocolade.3. Supermarkten schuiven deze verantwoordelijkheid nu af op anderen
Supermarkten schuiven de verantwoordelijkheid voor duurzame productie te vaak af op chocolademerken en certificerings-standaarden. Of ze wachten op regelgeving om in actie te komen. Het is hoog tijd dat supermarkten verantwoordelijkheid nemen voor de betaling van leefbaar inkomen in de ketens van álle producten in hun schappen.Teken deze petitie en laat jouw supermarkt zien dat jij eerlijke chocolade wil zien in hun winkel!