Koffie

Waarschijnlijk start je jouw dag met een kop koffie. Maar weet je ook hoe deze koffie jouw ontbijttafel bereikt? Via een reis van duizenden kilometers; van agrarisch bedrijf via koffiebrander, verwerker, groothandel en detailhandel naar consument. Solidaridad werkt samen met de belangrijkste spelers in de koffie-industrie aan het verduurzamen van al deze stappen in de wereldwijde koffieproductie.

Wat gaat er mis in de koffiesector?

De wereldwijde koffiesector verkeert in een crisis; koffie verbouwen is niet meer rendabel voor veel kleine boeren en de productie is schadelijk voor het milieu. De negatieve economische en ecologische gevolgen van deze crisis zullen de komende generaties keihard raken. Er is dan ook dringend behoefte aan het produceren van meer en betere kwaliteit koffie met minder negatieve gevolgen voor mens en milieu.

 • Milieuschade

  Solidaridad is voorstander van in schaduw geteelde koffie, een duurzame manier van koffieproductie waarbij geen bomen worden gekapt. Deze methode zorgt voor een grote biodiversiteit, stimuleert natuurlijke voedingstoffen in de bodem, gaat onbossing tegen en zorgt voor een natuurlijke ongediertebestrijding. Helaas is de hoeveelheid grond die wordt gebruikt voor schaduwgeteelde koffie sinds 1996 wereldwijd met 20% gedaald. 

  De tegenhanger van schaduwgeteelde koffie is zongeteelde koffie die niet duurzaam is. Hierbij kappen boeren enorm veel bos om ruimte te maken voor koffieteelt. Zo zijn in Midden-Amerika maar liefst 2,5 miljoen hectaren bos gekapt voor koffie, wat leidt tot een grotere uitstoot van broeikasgassen en dus klimaatverandering. Ook vermindert de biodiversiteit, waardoor de vruchtbaarheid van de bodem achteruit gaat. Dit leidt tot minder goede oogsten.

  Om de natuurlijke voedingsstoffen in de bodem te vervangen, gebruiken koffieboeren pesticiden en meststoffen die de bodem uitputten. Omdat er geen bomen meer zijn om de koffieplanten te beschermen, worden ze blootgesteld aan tropische regens. Hierdoor ontstaat bodemerosie. Om deze erosie tegen te gaan, gebruiken boeren nog meer chemicalien, waardoor de bodem steeds verder verslechterd. 

   

 • Armoede

  Kleinschalige koffieboeren verdienen vaak veel te weinig, omdat ze maar een klein stukje land bezitten en inefficiënte landbouwmethoden gebruiken. Hierdoor is de koffieopbrengst laag en leven zij in bittere armoede. Door ondervoeding hebben zij minder energie om hun land te bewerken, presteren hun kinderen slecht op school en stijgen de kosten voor gezondheidszorg enorm.

  Zelfs certificering is geen garantie dat het inkomen van kleinschalige koffieboeren genoeg is om hun gezin te onderhouden. Als we niet op tijd de juiste maatregelen nemen, wordt armoede de norm voor de volgende generaties kleine boerengezinnen.

Onze oplossing

Om de koffieproductie duurzamer te maken, ondersteunen we koffieboeren en -arbeiders in Midden- en Zuid-Amerika en Oost-Afrika bij het verhogen van hun productie, het verbeteren van voedselzekerheid en het waarborgen van toekomstige vruchtbaarheid van de bodem. Ook werken wij nauw samen met koffiebranders, exporteurs, onderzoeksinstituten en koffieplatformen.

 • Meer dan alleen certificeren

  Solidaridad doet meer dan alleen het certificeren van agrarische bedrijven. We geven hen de vaardigheden om zichzelf en hun land goed te kunnen onderhouden. Daarbij richten we ons samen met bedrijven en overheden op voedselzekerheid en klimaatvriendelijke landbouw.

  Een van onze belangrijkste uitdagingen is om van koffieboer weer een aantrekkelijk beroep te maken waarmee nieuwe generaties van een goed inkomen kunnen verdienen. We leren jongeren onder meer goede landbouwpraktijken en zorgen dat zij land kunnen pachten. Ook trainen we hen in expertises als sproeien en snoeien, die zij als dienst kunnen aanbieden aan naburige boeren.

  Solidaridad werkt met koffieboeren aan snelle, zichtbare resultaten tegen weinig of geen kosten. Deze resultaten motiveren koffieboeren op een duurzame manier te blijven produceren. Boeren kunnen er ook voor kiezen om extra gewassen te verbouwen. Deze gewassen kunnen zij gebruiken als extra voedsel voor hun gezinnen of als extra inkomstenbron na verkoop. 

 • Coöperatie met grote spelers

  Solidaridad wil dat duurzaamheid de standaard wordt binnen de productieketen van de koffie-industrie. Daarom stimuleren wij koffiebedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

  Koffiehandelaren zijn een belangrijke schakel in de duurzame koffieketen. Wij geven deze bedrijven toegang tot onze kennis over duurzame productieketens en over manieren om de effectiviteit van projecten te verbeteren. Naast bedrijven werken we ook samen met overheden aan duurzaam beleid en met koffieplatformen aan sectorbrede verbeteringen. Door samen te werken willen we niet alleen de productieketen duurzamer maken, maar ook het aanbod van gecertificeerde, duurzame koffie verhogen over de hele wereld.

Succesverhalen

Lees hieronder over de projecten die wij hebben opgezet en de mensen die we hiermee helpen.

 • Walter Gutiérrez, een kleine koffieboer uit Peru, had jarenlang moeite om zijn productie op peil te houden. “Jaar in jaar uit oogstte ik koffiebonen van slechte kwaliteit en bracht mijn land bijna niks op. Mijn gezin en ik leefden hierdoor in armoede.”

  Klimaatverandering en niet-duurzame teelt zorgen ervoor dat de vruchtbaarheid en opbrengst van land snel afnemen. Koffieboeren voelen zich hierdoor genoodzaakt nieuwe stukken regenwoud en bos te kappen en te ontginnen. Dit zorgt voor maar liefst 76 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar, met verdere klimaatverandering tot gevolg.

 • Solidaridad wil deze negatieve spiraal doorbreken. Ons koffieprogramma helpt koffieboeren mens- en milieuvriendelijk, en dus toekomstbestendig, te produceren.

  Ook Walter is hier inmiddels bij aangesloten. “Ik weet nu bijvoorbeeld wat de juiste plantafstand is en hoeveel planten ik per hectare kan planten. Ik gebruik minder chemicaliën en plant andere koffiesoorten die bestand zijn tegen een hogere temperatuur en meer neerslag. Hierdoor produceer ik meer op minder grond en verdien ik inmiddels een goed inkomen voor mijn gezin. Ook houd ik nu grond over om voedsel op te verbouwen.”

 • De komende tijd willen we ons programma uitbreiden naar andere regio’s in Zuid-Amerika. Met uw steun kunnen we toewerken naar 100% mens- en milieuvriendelijke koffie met een toekomst!

  Doneer nu

Help mee!

Doneer aan Solidaridad en werk mee aan een duurzame koffiesector.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Een wereld na de koffiecampagne: vooruitblik op de toekomst (van koffie)

  Wellicht is het je opgevallen: in het najaar van 2017 stonden we bij Solidaridad even stil bij - of eerder, we waren heel druk bezig - met de toekomst van ons geliefde bakkie koffie. Met de koffiecampagne nu achter ons, werpen we onze blik weer op de toekomst. De toekomst van koffie.

  Lees Meer

 • Meer inkomen voor Ethiopische vrouwen in koffie

  In het Ethiopische dorp Garo, bij Jimma in de buurt, is Solidaridad een aantal jaar geleden gestart met een project om vrouwen van de koffiecoöperatie Kenteri economisch onafhankelijker te maken. De vrouwen hebben een kredietgroep opgericht, waarvoor Solidaridad het beginkapitaal heeft verschaft. Nu, een paar jaar later, zijn de resultaten duidelijk zichtbaar: de groep is gegroeid en zeer actief.

  Lees Meer

 • OPENING GEEN KOFFIEBAR MET PREMIERE GÉÉÉN KOPJE KOFFIE

  Vandaag is in Amsterdam aan de Vijzelgracht 41 de Geen Koffiebar geopend met een spetterend optreden van VOF de Kunst en de première van hun song: Gééén kopje koffie. Het is een nieuwe versie van hun overbekende liedje uit de jaren ‘90.

  Lees Meer

 • 's Werelds eerste koffiebar zonder koffie opent in Amsterdam

  Opmerkelijk nieuws: op 1 december 2017 opent in Amsterdam de Geen Koffiebar; ’s werelds eerste koffiebar met alles in een kop, behalve het gebruikelijke zwarte goud. Ook verkrijgbaar is een humoristische hulpkit die koffiedrinkers in Nederland moet voorbereiden op een wereld zonder koffie.

  Lees Meer

 • Een wereld zonder koffie - dat wil toch niemand?

  Dat de koffie op raakt door klimaatverandering weet slechts 1 op de 5 koffiedrinkers in Nederland, blijkt uit nieuw onderzoek van Solidaridad. Het probleem is in de koffiesector al jarenlang bekend en een effectieve oplossing is beschikbaar. “Maar het merendeel van de koffiebedrijven komt niet in beweging”, stelt Heske Verburg, directeur van Solidaridad.

  Lees Meer

 • Steun aan Solidaridad als huwelijkscadeau

  Onlangs ontving Solidaridad een bijzondere gift van Marja en Volkert Bakker. Voor hun 45-jarig huwelijk stelden zij hun gasten voor om Solidaridad te steunen met een donatie. Wat is hun relatie met Solidaridad en waarom kozen zij ervoor ons te steunen?

  Lees Meer