Geen kapmes, maar een snoeimachine

Cacaoboeren in Ghana zijn arm. Ze zijn vaak 60 jaar of ouder en bewerken het land met oude technieken. Dat levert weinig cacao en dus weinig inkomsten op. Daarom worden er bossen gekapt voor nieuwe vruchtbare landbouwgrond, wat het klimaat niet ten goede komt. Maar dit kan ook anders.

Jonge ondernemers hebben de kennis en de machines die de boeren niet hebben. En weten hoe je meer oogst op weinig land. Deze twintigers starten een onderneming met een eigen winkel of apparatuur waarmee ze langs verschillende cacaoboeren trekken. Ze helpen de boeren meer oogst uit hun land te halen met diensten als kunstmatige bestruiving van cacaobloesem, mechanisch snoeien of het verkopen van de juiste meststoffen.

Bij PlusPlus wordt je geld meer waard – zonder rente te ontvangen. Je leent geld uit aan ondernemers in de agrarische sector en voedselketen. Bijvoorbeeld cacao-ondernemers in Ghana. PlusPlus is een initiatief van onder andere Solidaridad.

Investeer in Michael

Boeren kunnen de ondernemers pas betalen als de oogst is verkocht, maar hebben hun hulp al nodig vóór de oogst. Michael werkt daarom op krediet. Daar heeft hij werkkapitaal voor nodig. Een lening. Dat geld geeft hij terug als de boeren haar hebben betaald. Van de lening kan hij ook een nieuwe vrachtbromfiets, snoeimachines en nevelsproeiers kopen. Zo kan hij nog meer boeren helpen. Bekijk hier het project:

“Op plantages waar wij structureel diensten leveren neemt de productie toe. Eén van de klanten oogstte jaarlijks 50 zakken cacao. Nu is dat toegenomen tot 150 zakken cacao.” – cacao-ondernemer Michael, oprichter van Trustworthy

Succesverhaal: een lening voor Kate

Kate en Michael volgden een opleidingsprogramma over moderne cacaoteelt en ondernemingsvaardigheden van Solidaridad. Bijna 14.000 jongeren, die zelf zijn opgegroeid op een cacaoplantage, werden opgeleid tot professional in de cacaosector. Ze hebben een eigen plantage of kozen voor een loopbaan als ondernemer, In totaal zijn maar liefst 545 bedrijven opgestart, het merendeel als dienstverlener aan boeren.

Kate startte haar bedrijf Okyeso Nyame. Ze helpt boeren met het snoeien van hun plantage, het voorkomen van ziektes en de kunstmatige bestuiving van cacaobloesem. Ook Kate heeft werkkapitaal nodig. Geen donatie, maar een lening. Binnen enkele dagen werd het benodigde bedrag bijeengebracht via crowdfunding op PlusPlus. Gaat aan de slag.

Stuur me een bericht zodra er een nieuw project online staat