Uitgeklede makers

De katoenboeren, -plukkers en textielarbeiders die onze kleding maken, hebben te maken met veel misstanden. Lage lonen, extreem overwerk en onveilige werkplekken komen veel voor. Ook het milieu wordt vervuild. Zo wordt afvalwater vaak onbehandeld geloosd in rivieren waaruit de lokale bevolking drinkwater haalt. Tijd voor actie! In plaats van alsmaar meer te kopen, zoals op Black Friday veel gebeurt, kan je beter iets kopen wat goed is. Waarvoor de maker een eerlijke prijs heeft ontvangen en het milieu niet is aangetast.

Feiten over de kledingindustrie

  • Een naaister krijgt nog geen 5 minuten voor het naaien van jouw T-shirt.
  • Een textielarbeider werkt zo’n 10 uur per dag, 6 dagen in de week. Werkweken van 60 uur zijn niet ongewoon.  
  • Vrouwen hebben het vaak het zwaarst, omdat zij gemiddeld 30% minder betaald krijgen dan mannen. Ook hebben zij vaak niet de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot bijvoorbeeld leidinggevende of specialist.
  • Veel modemerken doen niets met duurzamere katoen, terwijl er volop aanbod is.

Solidaire wetgeving

De wetgeving die zorgt dat duurzaam en verantwoord ondernemen de norm wordt, is momenteel in de maak. Maar zowel in Den Haag als Brussel gaat het traag en er is veel weerstand tegen wetgeving die marktpartijen medeverantwoordelijk maakt voor wat er bij de leveranciers gebeurt. Terwijl de markt, onder andere door het uitoefenen van continue prijsdruk, juist mede verantwoordelijk is voor het creëren van misstanden. Daarom is deze petitie hard nodig. Let op:

Wat kun je zelf doen?

Er zijn tal van leuke en simpele manieren om je kledingkast te vernieuwen zonder steeds nieuwe kleding te hoeven kopen. En ook kleding shoppen kan op een duurzame manier. Wij zetten onze beste tips vast voor jou op een rijtje op onze Shop Solidair pagina over duurzame kleding.