Wat is het probleem?

Inmiddels hebben we allemaal het vaak schrijnende verhaal achter onze kleding wel eens gehoord – via het nieuws, vrienden en familie, en via campagnes die zich inzetten voor een eerlijke kledingindustrie. De productie en consumptie van nieuwe kleding eist zijn tol.

Lage lonen en lange dagen, slechte arbeidsomstandigheden (vaak met risico’s voor de gezondheid) zowel op het katoenveld als in de keldingfabriek, gebrek aan vertegenwoordiging van hun rechten… Dat zijn maar een paar voorbeelden van de zware omstandigheden waaronder de makers van onze kleding moeten werken. Vrouwen hebben het vaak het zwaarst, omdat zij veel minder betaald krijgen dan mannen en vaak niet de mogelijkheid hebben zich te ontwikkelen tot bijvoorbeeld leidinggevende of specialist. Wereldwijd werken miljoenen vrouwen in textielfabrieken.

Ook het milieu loopt grote schade op. Zo zijn de huidige teelmethoden voor katoen vaak een zware belasting voor de natuur. En wordt afvalwater van textielfabrieken vaak onbehandeld geloosd in rivieren waaruit de lokale bevolking drinkwater haalt.

Welk type Sustainable Shopper ben jij?

Ontdek welk shoptype jij bent en ontvang persoonlijke tips van Solidaridad over duurzaam winkelen, zodat jij je steentje kan bijdragen aan positieve verandering!

Wat kun je zelf doen? 

Het allerduurzaamst is natuurlijk om niks nieuws te kopen! Er zijn tal van leuke en simpele manieren om je kledingkast te vernieuwen zonder steeds nieuwe kleding te hoeven kopen. Een paar ideeën:

  • Je eigen kledingkast eens goed uitpluizen: wedden dat er nog een schat aan leuke kleding te vinden is? Wist je dat mensen gemiddeld 80% van de tijd maar 20% van hun kleding dragen? Zonde van al die kleding die nooit wordt gebruikt!
  • Ga kleding ruilen met vrienden en familie! Zo heb je een fashion fix zonder de negatieve impact.
  • Een klein gaatje in je shirt? Zonde om weg te gooien. Kleding repareren en ‘pimpen’ is zo gedaan. YouTube staat vol met DIY video’s!
  • Is je kleding echt uitgedragen? Recycle het! Gebruik oude shirts als poetsdoekjes of breng het naar een kledinginzamelingsbak.

Waar kun je eerlijke kleding vinden?

Kleding shoppen kan op een duurzame manier. Met een kritische houding, kennis van duurzame merken en de juiste (vintage) off- en online winkels kom je een heel eind.

Als je er zeker van wilt zijn dat kleding duurzaam geproduceerd is, kun je terecht bij steeds meer merken en winkels die zich hierin specialiseren.

Wil je eerlijk shoppen, maar weet je de winkels niet te vinden? Gelukkig zijn er handige apps en websites die je de weg wijzen.

Shop tweedehands of vintage

Je zult je verbazen hoeveel leuke en hippe kleding er in vintage en tweedehands kledingwinkels te vinden is. Tweedehands kledingwinkels kun je overal vinden. Het is de moeite waard om eens een route uit te stippelen bij jou in de buurt en op onderzoek uit te gaan. Dan vind je vast de winkel die bij jouw stijl past. Kijk hier voor tweedehandswinkels bij jou in de buurt! Ook is er een groeiend aantal tweedehands winkels online te vinden, bijvoorbeeld deze:

Toch iets nieuws kopen?

Ga op zoek naar winkels of merken die ethisch en duurzaam voorop hebben staan. De lijst van merken en winkels is groot en we willen er geen enkele overslaan natuurlijk. 🛍️ Dus we verwijzen je graag door naar deze handige verzamelsites en apps die je de weg kunnen wijzen naar eerlijke kleding.

Meer algemene informatie over fair fashion vind je hier:

Mensen bewust maken

Kunnen de mensen die jouw kleding maken wel leven van hun loon? Wees niet blind voor de realiteit van de textielindustrie. Denk na over hoe jouw kleding wordt gemaakt, kies voor duurzame alternatieven én laat jouw stem horen dat het zo niet langer kan. Bekijk de video en deel hem met je vrienden, familie en buren zodat we samen meer bewustwording creëren.