In dit recept zijn wat ingrediënten te vinden die niet bij de reguliere supermarkt te krijgen zijn:

De duurzame rode palmolie die je voor dit recept nodig hebt, is vooral online goed te krijgen. Bijvoorbeeld de biologische palmolie van Aman Prana, deze van Pit & Pit of deze van Helios Holland.

De bakbananen zijn vaak te krijgen bij bijvoorbeeld een Aziatische, Afrikaanse of Turkse supermarkt.

Verder willen we graag benadrukken dat het natuurlijk niet onze bedoeling is om in Nederland zoveel mogelijk met exotische producten zoals yam, bakbanaan of palmolie te gaan koken. Het duurzaamste is natuurlijk om vooral te koken met (plantaardige) ingrediënten van dichtbij. Maar heb je een keer zin om te experimenteren met producten uit verre landen en wil je kennismaken met nieuwe smaken? Dan kunnen we dit recept zeker aanraden!

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 450 gr basmatirijst
  • 950 ml groentebouillon
  • 3 grote roma- of trostomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 puntpaprika 
  • 2 grote rode uien
  • 2 middelgrote wortels  
  • 1 Scotch Bonnet, Habanero of rode chilipeper 
  • Gedroogde kruiden, 1 el oregano, 1 el basilicum, 1 tl peterselie
  • Zout en peper
  • 2 cm gember
  • 8 el olijfolie 
  • halve bol knoflook
  • 175 ml/gr rode palmolie 
  • 30 g verse basilicumblaadjes (Thaise basilicum mag ook) 
  • 2 rijpe bakbananen (je kan voelen of ze zacht zijn)
  • benodigdheden: oven, aluminuimfolie, bakpapier

Verwarm de oven voor op 200 graden.

1. Kook de rijst 🍚

Kook de rijst in de bouillon zodat deze een extra hartige smaak krijgt. Kook zo lang als op de verpakking staat aangegeven. Als de rijst gekookt is, zet je ‘m aan de kant. 

2. Rooster de groenten 🫑🌶️

Snij de tomaten, paprika, puntpaprika, uien en hete peper naar keuze in grove stukken. Schrap de wortels en snij deze ook grof. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg de 2 cm gember in z’n geheel toe. Besprenkel alle groenten met ongeveer 3-4 el olijfolie en voeg de gedroogde oregano, basilicum, peterselie en ruim peper en zout toe. Meng alles op de bakplaat goed door elkaar zodat de kruiden en olie verdeeld zijn. 

Verpak de halve bol knoflook in aluminiumfolie zodat deze kan poffen in de oven. Voeg toe aan de bakplaat. 

Rooster alles voor 30-40 minuten op 200 graden. Het is klaar als de groenten goed geroosterd zijn en hier en daar wat gegrilde randjes vertonen.

Laat alles wat afkoelen. Pak de knoflook uit en knijp de teentjes uit. Blend de gegrilde  groente, gember en knoflook tot een groentepasta met een staafmixer of keukenmachine. 

3. Bak de groentepasta in de palmolie 🌴

Doe 175  gram/ml rode palmolie in een pan. Als de olie nog een vaste vorm heeft, laat deze dan op laag vuur smelten tot er een rode vloeibare olie ontstaat. Het smeltpunt van palmolie ligt rond de 36 graden. Voeg als de olie vloeibaar is de geroosterde groentepasta toe. Zorg dat de palmolie en de groentepasta goed mengen door rustig te roeren. 

Bak op laag vuur voor ongeveer 30 minuten zodat de groentepasta bakt in de olie en wat indikt. Het kan gaan koken en een beetje bubbelen. Blijf goed roeren zodat het niet aanbrand. Als de pasta iets is ingedikt, is het klaar. 

4. Bak de bakbananen 🍌

Pel de bakbananen, snijd ze eerst in plakken van 3 cm, vervolgens in kwarten. Zo ontstaan er een soort blokjes. Bak ze in een laagje olijfolie tot ze goudbruin kleuren. Dit wordt ook wel Dodo genoemd. 

5. Alles komt samen 🥘

Voeg de gekookte rijst toe aan het rode sausmengsel en roer zodat alle rijst ermee bedekt is. Snijd de basilicumblaadjes in reepjes en roer ze door het gerecht. Eet de bakbananen ernaast als bijgerecht. Eet smakelijk!