Update: Klimmen Tegen Klimaatarmoede zit vol. Wil je op de wachtlijst óf op de hoogte gehouden van de editie in 2024? Meld je hieronder aan.

Koffieboeren staan voor extreme uitdagingen

De boeren die jouw koffie produceren staan voor extreme klimaatuitdagingen. Extreme droogte. Hevige regenval. Plagen en ziektes. De oogst is daardoor erg onvoorspelbaar. Gevolg: extreme armoede en een zeer onzekere toekomst. Zonder hulp blijven kleine boeren klimaatslachtoffer.

Deze extreme situatie schreeuwt om actie. Want er is een oplossing: we kunnen samen met boeren bomen planten, CO2 vastleggen én hun inkomen verhogen. Van klimaatslachtoffer naar klimaatheld. Maar… daar is geld voor nodig.

Kom daarom klimmen tegen klimaatarmoede. Op 4 november. Tijdens de extreme klimmarathon van Extreem Solidaridad. Voor beginners en gevorderde klimmers.

“De bessen van de koffie verdroogden en werden geplaagd door ziektes. De koffieplanten verloren steeds meer bladeren. De koffieplanten gingen dood, de oogst werd steeds minder.”

– Nicholas Muimi, koffieboer in Kenia

Zij een extreme uitdaging, jij een extreme uitdaging

De boeren daar een extreme uitdaging, wij hier in Nederland een extreme uitdaging tijdens Europa’s extreemste klimmarathon van Solidaridad.

Wat is extreem? Een klim-challenge in samenwerking met Mountain Network: 12 uur lang klimmen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Voor beginners en gevorderde klimmers. Samen strijden voor een extreme afstand. Hoeveel meters klim jij in 12 uur?

4x redenen om mee te doen

 1. De koffieboeren een extreme uitdaging, jij een extreme uitdaging: ga de challenge aan en klim 12 uur lang. 🧗🏽‍♂️
 2. Je doet het niet alleen. Met een team van 6 wissel je af, ga je de uitdaging aan en toon je solidariteit. 🤝🏽
 3. Gezelligheid kent geen tijd! Met een DJ, lekker eten en natuurlijk met voldoende koffie maken we er een feestelijke dag van. 🎉
 4. Naast de koffieboeren help je ook het klimaat, want dankzij jouw inzet kunnen we samen met de boeren nieuwe bomen planten die CO2 vastleggen. 🌳

Alles op een rijtje

Wat, waar, wanneer:

 • Extreem Solidaridad Klimmarathon – Klimmen tegen klimaatarmoede
 • 4 november 2023
 • Mountain Network Nieuwegein
 • 12 uur klimmen in teams van 6 personen
 • We hebben het maximum aantal teams bereikt, maar er zijn nog veel plekken
 • Geef je op als individu, en sluit je (eventueel met je vrienden) aan bij een bestaand team of bij een team van een bekende klimmer

Als je meedoet krijg je van ons:

 • Deelname aan het evenement
 • Toegang tot de klimhal
 • Klimschoenen en gordel (indien je deze zelf niet hebt)
 • Lunch en avondeten
 • Een klimclinic van een bekende klimmer
 • Een duurzaam geproduceerd klimshirt dat we samen met een kunstenaar maken
 • Toegang tot het randprogramma: van lekker eten tot massages en van DJ’s tot klimtips van experts

Programma

 • 09:00 uur | Opening + warming up
 • 10:00 – 22:00 uur | Klimmen
 • 22:00 – 00:00 uur | Afsluiting + feestelijke borrel

Klim jij mee tegen klimaatarmoede?

Help de kleine koffieboer met deze extreem grote uitdaging. Kom klimmen tegen klimaatarmoede. Meld je snel aan, want we hebben slechts 60 plaatsen beschikbaar! 

Kan of wil je niet meedoen? Sponsor jouw favoriete team of verspreid het woord op social media met #KlimmenTegenKlimaatarmoede #ExtreemSolidaridadKlimmarathon

Don’t speak Dutch? No problem!

Whether you speak Dutch or not, you are more than welcome to be part of this incredible event. Climb, support, and make a positive impact together with us!

Ready for a climbing challenge with impact? Do you want to stand in solidarity with small coffee farmers who are suffering from extreme climate change? Then take part in the Solidaridad Extreme Climbing Marathon on 4 November and climb against climate poverty.

Extreme weather conditions, such as prolonged drought or heavy rainfall, make it extremely difficult for farmers to make a living from their farms. As a result, it’s impossible for them to adapt to the consequences of climate change. This is climate poverty.

This extreme situation calls for action. Because there is a solution: we can plant trees together with the farmers, store CO2, and increase their income, transforming them from climate victims to climate heroes. But… It requires funding.

Join us and climb against Climate Poverty. For 12 hours straight with your team. On the 4th of November. During the Extreme Solidaridad Climbing Marathon.

FAQ Klimmarathon

 • a. Wat is de Extreem Solidaridad Klimmarathon – Klimmen tegen Klimaatarmoede?

  Solidaridad organiseert dit jaar voor het eerst de Klimmarathon tegen Klimaatarmoede. Een uniek en impactvol klimevenement bij klimhal Mountain Network in Nieuwegein om zoveel mogelijk geld op te halen voor koffieboeren die te maken hebben met klimaatarmoede.

  Kleine koffieboeren die jouw koffie produceren staan voor extreme klimaatuitdagingen. Extreme droogte. Hevige regenval. Plagen en ziektes. De oogst is daardoor erg onvoorspelbaar. Gevolg: extreme armoede en een zeer onzekere toekomst. Zonder hulp blijven kleine boeren klimaatslachtoffer en zitten ze vast in klimaatarmoede.

  Maar er is een oplossing: met de opbrengst van de Klimmarathon kunnen boeren bomen planten, waardoor hun inkomen toeneemt én waarmee CO2 wordt opgeslagen. Van klimaatslachtoffers naar klimaathelden. Jouw steun is daarbij onmisbaar.

 • b. Voor wie is de Klimmarathon?

  De Klimmarathon is voor zowel beginners als gevorderde klimmers. Voor mensen die geen hoogtevrees kennen, of juist hun angsten willen overwinnen. Kortom: iedereen die fysiek in staat is om te klimmen is welkom!

  De minimumleeftijd om mee te doen is 18 jaar. Mocht je jonger zijn en mee willen doen, neem dan even contact op en dan bespreken wat er mogelijk is.

 • c. Wat kost een deelname aan de Klimmarathon?

  Per deelnemer doneer je zelf de eerste 50 euro tegen klimaatarmoede. Hiervoor krijg je van ons:

  • Deelname aan het evenement
  • Toegang tot de klimhal
  • Klimschoenen + klimgordel (indien je deze zelf niet hebt)
  • Lunch en avondeten
  • Een klimclinic van een bekende klimmer
  • Een duurzaam geproduceerd klimshirt dat we samen met een kunstenaar maken
  • Toegang tot het randprogramma: van lekker eten tot massages en van DJ’s tot klimtips van experts

  We vragen je om daarnaast nog 250 euro op te halen in jouw netwerk. Dat klinkt misschien als veel, maar om daadwerkelijk in actie te komen voor koffieboeren die te maken hebben met klimaatarmoede is geld nodig.

 • d. Wanneer is de Klimmarathon?

  De Klimmarathon tegen Klimaatarmoede is op 4 november 2023.

 • e. Waar is de Klimmarathon?

  De Klimmarathon is bij Klimhal Mountain Network Nieuwegein.

  Adres:
  Blokhoeve 12
  3438 LC Nieuwegein

 • f. Uit hoeveel mensen bestaat een team?

  Een team bestaat uit 6 personen. Teamleden kunnen elkaar afwisselen, ondersteunen en aanmoedigen tijdens de 12-uur durende uitdaging. Wil je met minder mensen een team vormen? Dat kan, maar let op: in een kleiner team lever je nog een extremere prestatie, dus hou daar rekening mee.

  Binnen een team is het nodig dat minimaal vier mensen een klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope hebben, zodat jullie elkaar kunnen zekeren en de veiligheid is gewaarborgd. Mountain Network stelt de Basiscursus Volwassenen met korting beschikbaar voor deelnemers aan de Klimmarathon tegen Klimaatarmoede.

 • g. Hoe lang moet ik klimmen?

  Samen met je team klim je 12 uur lang. Je doet mee in een team van 6 personen en samen klim je zoveel mogelijk meters. Binnen je team verdelen jullie onderling wie er aan het klimmen is. Er is geen minimum of maximum klimtijd per individuele deelnemer. Wij zorgen dat er ook genoeg te beleven is om je geen minuut te vervelen!

 • h. Heb ik een Klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope nodig om mee te doen?

  Nee, dit is niet verplicht. Wel is het nodig dat minimaal vier mensen in je team een klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope hebben, zodat jullie elkaar kunnen zekeren en de veiligheid is gewaarborgd. Mountain Network stelt de Basiscursus Volwassenen met korting beschikbaar voor deelnemers aan de Klimmarathon tegen Klimaatarmoede. Lukt het niet om genoeg mensen met een klimvaardigheidsbewijs te verzamelen? Dan kunnen we met je meedenken over je team, of je in een team met meer ervaren klimmers plaatsen. Neem gerust contact op!

 • i. Hoe is de veiligheid van deelnemers gewaarborgd?

  De veiligheid van deelnemers en bezoekers is de hoogste prioriteit. We werken samen met Mountain Network om je veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Mountain Network heeft jarenlange ervaring met veel en veilig klimmen. Maar, klimmen is een extreme sport en Solidaridad, Mountain Network of de Extreem Klimmarathon zijn niet aansprakelijk voor eventueel letsel. Je ondertekent bij deelname een formulier om dat te bevestigen. We raden je ook aan om met je zorgverzekeraar te checken of je goed verzekerd bent tegen een ongeval of letsel n.a.v. de klimmarathon.

  Natuurlijk doen we moeite om het evenement zo veilig en verantwoordelijk mogelijk te organiseren. We doen alles in onze macht om een veilig en verantwoordelijk klimaat neer te zetten.

 • j. Hoeveel geld moet ik ophalen om mee te doen?

  Om mee te doen aan de Klimmarathon wordt van elke deelnemer verwacht dat ze minimaal 250 euro ophalen. Dit klinkt misschien als veel, maar om daadwerkelijk in actie te komen voor koffieboeren die te maken hebben met klimaatarmoede is geld nodig.

  Met bijvoorbeeld 15 vrienden, familieleden of kennissen die elk 20 euro doneren, ben je er al. Kleine donaties kunnen een grote impact hebben op het ondersteunen van de kleine koffieboeren. Met die 250 euro kunnen we bijvoorbeeld 100 schaduwbomen planten, waarmee de koffieboer en het klimaat enorm geholpen zijn.

 • k. Wat gebeurt er als ik niet genoeg geld op kan halen in mijn netwerk?

  We hebben er vertrouwen in dat dit jou gaat lukken! In de toolkit (deze volgt!) kun je allerlei tips & tricks vinden om geld in te zamelen.  Mocht het niet lukken, dan denken we graag met je mee! Neem in dat geval even contact met ons op, dan vinden we zeker een oplossing.

 • l. Wat gebeurt er met mijn donatiegeld?

  Jouw donatiegeld gaat naar ons project ‘Van klimaatslachtoffer naar klimaatheld’ en soortgelijke projecten waarmee we kleine koffieboeren ondersteunen met het planten van bomen voor meer inkomen en CO2-opslag. Ook organiseren we trainingen voor koffieboeren over hoe zij hun oogsten kunnen vergroten ondanks klimaatverandering. Zo is jouw donatiegeld onmisbaar om klimaatarmoede tegen te gaan.

 • m. Ik kan maar een deel van de dag aanwezig zijn, mag ik dan ook meedoen?

  Samen met je team maak je de 12 uur vol. Zolang er nog mensen van jouw team aanwezig zijn om jouw afwezigheid op te vangen, ben je in principe vrij om slechts voor een deel van de dag aan te sluiten. Maar om echt een extreme prestatie met je team te leveren raden we je aan om er de hele dag bij te zijn.

 • n. Mogen er mensen komen kijken?

  Ja, zeker! Bij de Klimmarathon zijn toeschouwers van harte welkom om te komen kijken en de deelnemers aan te moedigen. Het evenement is niet alleen een uitdaging voor de klimmers, maar ook een gezellige en feestelijke dag. Dus als je geïnteresseerd bent in klimmen, het steunen van kleine koffieboeren, of gewoon wilt genieten van de sfeer en het enthousiasme, ben je van harte welkom om langs te komen. En in ruil voor een kleine donatie, mag je zelf ook een keer naar boven 😉

 • o. Ik ben pers, mag ik langskomen?

  Ja, natuurlijk! Hoe meer aandacht er is voor de Extreem Solidaridad Klimmarathon en klimaatarmoede onder koffieboeren, hoe groter het verschil is dat we kunnen maken. Stuur een bericht naar onze persvoorlichter Bram Verkerke via bram.verkerke@solidaridadnetwork.org en hij neemt zo snel mogelijk contact met je op.

 • p. Wat is klimaatarmoede precies?

  Klimaatarmoede betekent dat armoede wordt veroorzaakt of verergerd door klimaatverandering. Met de Klimmarathon focussen we ons op klimaatarmoede onder kleine koffieboeren. Dit is een groep die kwetsbaar is voor klimaatarmoede, omdat de koffieteelt gevoelig is voor veranderingen in het klimaat, zoals temperatuurverschillen, droogte en overmatige regenval, die hun inkomsten en voedselzekerheid kunnen bedreigen.

  Klimaatarmoede leidt vaak tot een vicieuze cirkel. Mensen met weinig middelen en beperkte toegang tot hulpbronnen en technologieën, zijn moeilijk in staat om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Zij kunnen zichzelf niet beschermen, wat kan leiden tot slechte levensomstandigheden, een afname van inkomen en een onzekere toekomst.

  Gelukkig hebben wij een oplossing. We kunnen samen met de boeren bomen planten, CO2 vastleggen én hun inkomen verhogen. Van klimaatslachtoffer naar klimaatheld. Daarom klimmen we tegen klimaatarmoede. Zo helpen we bewustzijn te vergroten en steun te bieden aan kleine koffieboeren die lijden onder klimaatarmoede.

 • q. Wat bedoelen jullie met Klimaathelden?

  In ons project ‘Van klimaatslachtoffer naar klimaatheld’ stappen 100.000 boeren in Nicaragua, Colombia, Oeganda en Kenia over op klimaatslimme landbouw. Ze planten bomen op hun plantage, waardoor niet alleen de koffieproductie toeneemt, maar ook CO2 uit de atmosfeer wordt gehaald. Via het platform Acorn kunnen bedrijven de carbon credits kopen die boeren genereren door het planten van bomen. Zo kunnen de kleinschalige boeren hun inkomen met 20-60% zien groeien. Zo worden boeren van klimaatslachtoffers klimaathelden. De opbrengsten van de Klimmarathon gaan naar gelijksoortige projecten.

 • r. Jullie hebben toch al financiering gehad van de Postcode Loterij voor dit project?

  Dat klopt, met het project ‘Van klimaatslachtoffer naar klimaatheld’ hebben we daardoor meer dan 15.000 boeren kunnen helpen. Daarmee hebben we kunnen valideren dat dit project een geweldige impact heeft voor het inkomen van boeren, én de opslag van CO2 in de grond. Het is nu dus zaak om op te schalen, waarbij elke euro telt. Volgens de Verenigde Naties is het mogelijk om elk jaar 5,5 miljard ton CO2 in de bodems en grond op te slaan. 37% van alle grond op aarde is landbouwgrond. Er zijn wereldwijd 510 miljoen boeren met minder dan twee hectare grond. Dus de potentie van dit project is niet alleen supergroot, kleine boeren zijn ook cruciaal in de klimaattransitie. Samen met jou kunnen we samen nóg meer boeren ondersteunen en zorgen dat er nog heel veel bomen worden geplant.

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de klimmarathon slaat Solidaridad de handen ineen met klimsport-organisatie Mountain Network. Mens en natuur spelen een grote rol in het behoud van de klimsport en de prachtige klimgebieden. De connectie met de wereld om ons heen is voor de klimgemeenschap enorm belangrijk. Maar onze wereld is aan het veranderen. De gevolgen van de klimaatcrisis zijn overal merkbaar. Zo ook voor kleine koffieboeren die voor extreme klimaatuitdagingen staan. Gevolg: extreme armoede en een onzekere toekomst. Met Klimmen tegen Klimaatarmoede werken we samen voor de toekomst van kleine koffieboeren en onze planeet. Ga jij de uitdaging met ons aan!?