Het ware gezicht van de kledingindustrie

Een groeiende wereldbevolking en economische ontwikkeling zorgen voor een toenemende vraag naar kleding. Deze vraag levert miljoenen banen op en speelt een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van vooral ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd staat de kledingsector echter onder druk vanwege de grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.

Het instorten van Rana Plaza staat op menig netvlies gegrift, maar ook watervervuiling en het dalende grondwater niveau zijn negatieve gevolgen die het leven van miljoenen mensen raken. Gemeenschappen in ontwikkelingslanden betalen de prijs voor de explosief groeiende textielproductie.

Op de korte of middellange termijn zullen het gebrek aan grondstoffen en in sommige regio’s het gebrek aan arbeidskracht de groei van de sector stoppen. Met meer efficiëntie is het echter mogelijk om meer te produceren met minder middelen.

Textielfabriek DBL bespaart vijf keer zijn investeringskosten

Kledingmaker DBL, een van de voorlopers in Bangladesh en producent van kleding van merken als G-Star en H&M, was een van de eerste deelnemers in het programma voor schonere productie en in PaCT, geïmplementeerd door IFC en Solidaridad.

Met een eerste investering van $100.000,- konden we binnen een jaar verspilling van water, energie, stoom, verf en chemicaliën ter waarde van  $500.000,- voorkomen. Het is dus een kwestie van mentaliteit. Het is geen ‘big deal’.” – de heer Jabbar, Managing Director DBL

Gebrek aan grondstoffen obstakel voor groei

Ondersteund door het PaCT programma heeft het implementeren van een schonere productiemethode de eerste 19 deelnemende fabrieken inmiddels een gemiddelde waterbesparing van 25% opgeleverd. Deze en andere verbeteringen zijn essentieel gezien de ambitieuze groeiplannen van de kledingsector in Bangladesh; in 2021 moet de industrie verdubbeld zijn. Als drastische verbeteringen in efficiëntie niet behaald worden, zullen het snel dalende grondwater niveau en vervuiling van het oppervlakte water, maar ook de beschikbaarheid van energie in het land, de groei tegenhouden.

Behalve engagement vanuit fabrieken is samenwerking met inkopers en merken essentieel om duurzame verandering door te kunnen voeren. Duurzaamheid moet op alle niveau’s doorgevoerd worden. Daarom hebben Solidaridad en MADE-BY richtlijnen ontwikkeld voor partnermerken van PaCT om de ecologische impact van beslissingen op het gebied van ontwerp en materiaalkeuze te kunnen overwegen. Minister Ploumen opent bovendien een seminar waarin meer duurzame opties voor verwerking worden geschetst. Deze worden besproken met PaCT partner fabrieken en merken, met inbreng van aanbieders van technologische oplossingen zoals Archroma, DuPont, Jeanologia en Huntsman.

Deze positieve voorbeelden laten zien dat het is mogelijk is om volgens de regels te werken in Bangladesh en nog steeds winst te maken. Het wordt tijd dat alle fabriekseigenaren en politici dit gaan begrijpen.” – Minister Ploumen, tijdens bezoek aan Bangladesh

Ethiopië trekt verantwoorde investeringen aan

Dus wat is de volgende stap voor DBL? In dialoog met medewerkers van Solidaridad in Addis Ababa zet DBL een fabriek op in Ethiopië. Beiden willen ongecontroleerde ontwikkeling van de sector aldaar voorkomen. Solidaridad werkt aan een katoen en textielprogramma in Ethiopië om duurzame ontwikkeling van de sector te ondersteunen, van katoen tot eindproduct. Marieke Weerdesteijn, programmamanager bij Solidaridad: “De ervaringen van DBL zijn waardevol bij het op de kaart zetten van duurzaamheid in de groeiende sector in Ethiopië. In Bangladesh hebben we gemerkt dat het heel inefficiënt is om dat wat fout gaat te verbeteren. Je kunt het veel beter meteen goed doen! Tegelijkertijd kan DBL, als buitenlandse investeerder, enorm profiteren van de ervaringen van bestaande spelers in de sector, zeker wanneer het aankomt op de lokale culturele context, die essentieel is als je wilt begrijpen hoe je een sterk sociaal beleid ontwikkelt. Dit is internationale handel gecombineerd met ontwikkeling in zijn meest pure vorm.”

Het Bangladesh Water Partnership for Cleaner Textile

PaCT is een integraal programma dat textielfabrieken helpt schonere productie methoden te hanteren. Merken, de overheid, gemeenschappen, financiële instellingen en andere belanghebbenden werken erin samen om systemische positieve ecologische verandering teweeg te brengen voor de Bengaalse textielsector, haar arbeiders en omringende gemeenschappen en om bij te dragen aan de concurrerende positie van de sector op lange termijn. PaCT is een partnerschap tussen de Nederlandse overheid, acht internationale merken en retailers waaronder H&M, C&A en G-Star en sectororganisatie BGMEA. PaCT wordt geïmplementeerd door IFC en Solidaridad. PaCT werkt met meer dan honderd fabrieken om duurzame verbeteringen te identificeren en implementeren.