Over de Nationale Postcode Loterij – samen maken we het verschil  

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.  

Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 146 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,6 miljard euro aan mens en natuur geschonken. en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.

De Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen samen met de Postcode Loterijen in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen de Postcode Lottery Group. De Postcode Lottery Group is met jaarlijks € 854 miljoen euro aan donaties één van de grootste private geldgevers aan goede doelen ter wereld. Goede doelen loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO).

Droomfonds

Van klimaatslachtoffers naar klimaathelden

€ 12.731.322,-

In 2021 ontving Solidaridad maar liefst 12,7 miljoen euro uit het Droomfonds voor het project ‘Van klimaatslachtoffers naar klimaathelden’.

Samen met onder andere Fairfood en Cool Farm Alliance zorgen we ervoor dat boeren een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van de wereldwijde klimaatcrisis en daar zelf ook voordeel uit kunnen halen. Door klimaatslimme methodes worden boeren weerbaarder voor de gevolgen van klimaatverandering en leveren tegelijkertijd een bijdrage aan de reductie van CO2 uit de atmosfeer. Met hulp van innovaties, training en toegang tot financiering werken we aan een flinke opschaling van het aantal boeren dat via een gespecialiseerd platform betaald wordt voor het vastleggen van CO2. Op die manier zorgt het droomfondsproject voor een verlaging van transactiekosten en neemt barrières voor deelname aan de emissiehandel weg, zodat deze nieuwe inkomstenbron wereldwijd voor miljoenen kleinschalige boeren en hun gezinnen bereikbaar wordt.

In Oeganda, Kenia, Colombia en Nicaragua doen in eerste instantie 100.000 boeren en hun gezinnen mee in het project. Door betere oogsten en CO2-betalingen kunnen deze families hun inkomen met 20-60% laten groeien, wat bijdraagt aan verbetering van hun levensomstandigheden. Tot en met 2044 komt er dankzij het project € 309 miljoen aan betalingen bij boeren terecht. Bovendien wordt tot 19,5 miljoen ton CO2 uit de atmosfeer opgenomen. Dat staat gelijk aan één keer de jaarlijkse uitstoot van 2,2 miljoen Nederlanders. Bij succes van dit project kan de aanpak opgeschaald worden naar miljoenen kleinschalige boeren wereldwijd. Zo laat dit project zien dat armoedebestrijding en de strijd tegen klimaatverandering hand in hand kunnen gaan.

Dankzij de Nationale Postcode Loterij worden Nederlandse prijswinnaars verrast met een mooie cheque. En in Colombia, Nicaragua, Oeganda en Kenia krijgen kleinschalige boeren een cheque als beloning voor hun inspanningen voor het vastleggen van CO2 uit de atmosfeer.