Armoede en ongelijkheid

Nicaragua en Honduras kennen veel armoede, vooral op het platteland. Kleinschalige palmolieboeren hebben weinig te vertellen, de macht ligt vaak bij de grote bedrijven. Hierdoor is de verdeling van de winst erg ongelijk. Vooral vrouwen hebben het moeilijk,  want de palmoliesector is vooral een mannenwereld. Vrouwen krijgen de minst goed betaalde banen en hogerop komen is onmogelijk.

Ook is ongecontroleerde aanleg van nieuwe palmolievelden slecht voor het milieu. Het is een bedreiging voor bossen en biodiversiteit en erg vervuilend voor oppervlaktewater in de directe omgeving.

Palmolieboer Santos Flores Reyes uit Nicaragua: “Ik behaalde een diploma in cacao en geef mijn kennis nu door aan andere boeren, zodat zij hun inkomen ook kunnen verbeteren.”

Duurzame verbetering voor mannen en vrouwen

Solidaridad startte in 2016 met een project om de palmoliesector in Honduras en Nicaragua te verduurzamen en eerlijker te maken:

  • Solidaridad brengt belangrijke spelers in de productieketen van palmolie samen. We geven boeren en arbeiders een stem en komen zo tot duurzame verbeteringen die meteen hun economische positie versterken.
  • Zo’n verbetering is het verbouwen van cacao naast palmolie. Door te investeren in het verbouwen van verschillende gewassen naast elkaar zijn boeren minder kwetsbaar en minder afhankelijk van een gewas. Zo kunnen boeren meer verbouwen op hun stuk land en krijgen ze een stabieler inkomen.
  • We stimuleren de deelname van vrouwen in de cacaosector, zodat hun positie verbetert en zij meer gaan verdienen. Zo helpen we hen bij het opzetten van bedrijven en trainen we hen in ondernemerschap, marketing en financiële vaardigheden. Ook helpen we hen bij het afzetten van hun producten op lokale markten.

5

jaar

zijn we al bezig met dit project

200.000

hectare

land is verduurzaamd

148

bedrijven

voldoen nu duurzaamheidsnormen

200.000 hectare duurzame landschappen

Tot nu toe hebben we ervoor gezorgd dat boeren op 200.000 hectare land meer duurzame landbouwmethoden gebruiken, waarbij biodiversiteit de ruimte krijgt. Bovendien hebben we 148 ondernemende boeren getraind in economische vaardigheden en bewustwording over gelijkheid tussen man en vrouw.

Ook boeren krijgen het beter, zoals palmolie- en cacaoboer Santos Flores Reyes uit Nicaragua: “Ik doe nu ongeveer 3 jaar mee aan het project van Solidaridad en heb alles geleerd over duurzaam cacao verbouwen. Ik kreeg zelfs een studiebeurs om een diploma in cacao te behalen. Nu geef ik mijn kennis door aan andere boeren, zodat zij hun inkomen ook kunnen verbeteren. PaSos heeft mijn leven compleet veranderd!”

Daarnaast is de oprichting van het ‘Cocoa and Chocolate Women Network of Honduras’ een mooi resultaat van ons werk. Hierin vergroten we via trainingen het bewustzijn van vrouwen over hun rechten.

Wat kun jij doen?

Ook in je eigen tuin kun je de biodiversiteit verbeteren door te kiezen voor minder tegels en meer planten en bloemen. Zo trek je vlinders en vogels aan, wordt regenwater beter vastgehouden, warmt je directe woonomgeving minder op en verbetert de luchtkwaliteit.