Jouw handtekening is nodig

Wereldwijd werken er miljoenen mensen in de kleding-, textiel- en schoenenproductie. De grote meerderheid krijgt niet genoeg betaald om in hun basisbehoeften te voorzien. En dat terwijl het recht op een leefbaar loon een fundamenteel mensenrecht is dat door de Verenigde Naties is erkend.

Het is een zeer onrechtvaardig systeem van uitbuiting, en daar moet verandering in komen. Daarom is de campagne Good Clothes Fair Pay opgezet, een Europees Burgerinitiatief voor leefbaar loon in de toeleveringsketen van kleding. Wij willen dat er wetgeving komt die bijdraagt aan een eerlijk loon voor makers in de wereldwijde kledingindustrie. Daarom roepen wij Nederlanders en andere Europeanen op: help mee en teken!

Bekijk de video

#GoodClothesFairPay

We kunnen de textielarbeiders niet langer laten stikken. Daarom moet er nu wetgeving komen die kledingmerken dwingt verantwoordelijkheid te nemen.

We hebben 1 miljoen handtekeningen van EU-burgers nodig, om daarmee aan te dringen op wetgeving die kledingmerken verantwoordelijk maakt voor het betalen van leefbaar loon in de hele productieketen. Dus teken de petitie en deel ‘m met vrienden en familie!

Als deze nieuwe wetgeving er komt, moeten alle merken en retailers die kleding, textiel en schoenen in de EU verkopen, verplicht zorgen dat al hun toeleveranciers een leefbaar loon betalen.

Meer weten? Bekijk onze Veelgestelde Vragen.

Waarom een Europees burgerinitiatief?

Een Europees burgerinitiatief (EBI), of European Citizen Initiative (ECI), is een belangrijk democratisch instrument in de Europese Unie waarmee burgers rechtstreeks kunnen oproepen tot nieuwe wetgeving. Als we ons doel van 1 miljoen handtekeningen halen, dan is de Europese Commissie verplicht met ons in gesprek te gaan, en met een officiële mededeling op ons voorstel te reageren.

Good Clothes, Fair Pay is dus geen gewone petitie. Als we 1 miljoen handtekeningen verzamelen moet de EU hiermee aan de slag. Omdat jouw handtekening officieel moet worden geverifieerd, moet je een aantal gegevens invullen om te kunnen tekenen. Wij hebben geen invloed op de gegevens die verzameld worden. Dit EBI staat open voor alle EU-burgers, ook als je momenteel buiten de EU woont.

“Alleen Europese regelgeving kan de neerwaartse spiraal van lage prijzen, lage kwaliteit en slechte productieomstandigheden stoppen. Dat willen we op de agenda in Brussel zetten. Je handtekening zetten is een hele krachtige manier om verandering te eisen.”

– Heske Verburg, directeur van Solidaridad

140.000

handtekeningen

zijn al gezet

60+

organisaties

in heel Europa werken samen aan deze campagne

27

EU landen

doen mee aan dit burgerinitiatief

Signastore

In de week van Black Friday, vrijdag 25 november, voerde solidaridad in 2022 campagne voor Good Clothes Fair Pay met de Signastore, in hartje Utrecht. Hier konden bezoekers fysiek hun handtekening zetten voor het burgerinitiatief en meer leren over misstanden in de kleding industrie, en het belang van wetgeving.

Kunstenaar JanisdeMan zet als eerste zijn handtekening bij de opening van de Signastore. Daarna konden alle andere bezoekers met graffiti ook tekenen door op muren, banken en andere meubelstukken in de ruimte hun handtekening te zetten! 

Signasotre gevel
De gevel van de Signastore in Utrecht

Campagnepartners

Deze organisaties vormen samen met Solidaridad het team dat de campagne leidt. Wij worden gesteund door meer dan 50 organisaties die de campagne helpen groeien, het hele overzicht vind je hier.