Een weg uit de armoede

Er is veel armoede in Ghanese dorpsgemeenschappen die leven van de kleinschalige goudmijnbouw. Met name vrouwen hebben het zwaar. Zij worden ongelijk behandeld waardoor ze te weinig verdienen, voor seksueel geweld moeten vrezen en niet kunnen investeren in hun ondernemingen voor een leefbaar inkomen.

Om de armoede het hoofd te bieden, krijgen zij met hulp van Solidaridad de kans om een eigen bedrijf op te bouwen en op te komen voor hun rechten. Zo helpen vrouwen zichzelf, hun gezin en hun community vooruit.

‚ÄúHet project heeft mijn leven echt verbeterd. Ik wist niet hoe ik moest sparen. Maar sinds ik lid ben geworden van de groep, heb ik veel geleerd over mijn financi√ęn.‚ÄĚ

Vera Akuffo is lid van de spaargroep Golden Ladies

Succesvolle ondernemingen en groeiende gelijkheid

Om deze problemen van de kleinschalige goudmijnbouwgemeenschappen het hoofd te bieden startte Solidaridad een bijzonder project. Belangrijk onderdeel van het project is een innovatief spaarfonds, waaruit vrouwen een lening krijgen om te investeren in hun bedrijf in of rondom de goudmijn.

De vrouwen beheren het fonds zelf. Tegelijkertijd volgen zij trainingen in ondernemerschap, leiderschap en gezinsplanning. Zo helpen vrouwen zichzelf, hun gezin en de gemeenschap vooruit.

Het effect daarvan is al snel zichtbaar. Zowel thuis, waar de armoede afneemt, als in hun gemeenschap. De deelnemende vrouwen laten zien dat zij succesvol kunnen zijn met hun bedrijf en verdienen inmiddels een leefbaar inkomen.  De deelnemers betalen de leningen snel terug.

Dat betekent dat de¬†financi√ęle investering¬†lang zal doorwerken en dat veel vrouwen gebruik kunnen maken van hetzelfde fonds.¬†¬†Dit, samen met de trainingen over gendergelijkheid, vergroot hun betrokkenheid bij te maken beslissingen in de thuissituatie, en heeft hun positie in de gemeenschap verbeterd.

Wat hebben we al bereikt?

In de eerste 18 maanden…

  • …werden er 5 spaargroepen opgericht
  • …namen 130 vrouwen deel aan een training en verbeterden hun leiderschapskwaliteiten, kennis over ondernemerschap en gezinsplanning.
  • …werd de equivalent van 8.000 euro gespaard door de spaargroepen, waarvan 4.000 werd uitgekeerd aan leden in de vorm van een lening
  • …was aan het eind van deze projectfase 90% van deze leningen al terugbetaald, zodat het geld voor een nieuwe lening beschikbaar komt
  • …hebben vrouwen uit andere gemeenschappen aangegeven ook ge√Įnteresseerd te zijn in het opzetten van een spaargroep.

Wat kun jij doen?

Tip! Dankzij donaties kan Solidaridad direct vrouwen in de goudmijnbouw ondersteunen. We geven bijvoorbeeld trainingen en helpen vrouwelijke mijnwerkers om zich te verenigen in spaargroepen. Als je een donatie doet maak je ook dit werk mogelijk. Doneer gemakkelijk door op de rode button aan de bovenkant van de pagina te klikken.