Nauwelijks regen en altijd heet

In de Braziliaanse Catuti-regio, ten noorden van Minas Gerais, regent het bijna nooit. Door klimaatverandering is de hitte de afgelopen 10 jaar flink toegenomen. Katoenboeren zijn hiervan de dupe, want door de droogte leveren hun katoenplanten veel minder op. Veel andere gewassen overleven het sowieso niet in de hitte, dus er zijn weinig alternatieven.

Daarnaast zijn de productiekosten hoog omdat de boeren handmatig oogsten. En levert de katoensnuitkever veel ellende op, ongedierte dat de katoengewassen verwoest. Boeren verdienen dus nauwelijks iets en leven in armoede.

“Vroeger ging een groot deel van wat ik verdiende naar tussenhandelaren. Maar dat is verleden tijd. Nu staan we dankzij de boerencoöperatie sterker en kunnen we onderhandelen.”

José Rodrigues de Souza Zezao, Braziliaanse katoenboer

Weerbaarder tegen klimaatverandering

Solidaridad wil de katoenboeren helpen door hen weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. Zo kunnen zij hun inkomen verhogen en kwaliteit van leven verbeteren.

  • We trainen boeren in duurzame landbouwmethoden. Ook geven we hen toegang tot nieuwe technologieën, die de beschikbaarheid van water vergroten, bodemvruchtbaarheid verbeteren en plagen bestrijden.
  • We trainen boeren in financiële vaardigheden, zodat ze hun kosten beter kunnen beheersen en meer winst kunnen maken. Dit zorgt er weer voor dat ze makkelijker geld kunnen lenen en terugbetalen en dus meer investeringen kunnen doen in hun bedrijf.
  • We versterken lokale organisaties en boerencoöperaties: we zorgen dat zij hun bestuur, administratie en marketing verbeteren, dat ze beter kunnen onderhandelen en dat ze makkelijker toegang krijgen tot markten.

600

Braziliaanse katoenboeren

hebben we getraind in duurzame landbouwmethoden en financiële vaardigheden

2.000

hectare grond

gebruiken de boeren voor het verbouwen van duurzaam katoen

3.000.000

kilo duurzame katoen

hebben de boeren al verbouwd

Al veel bereikt

Ons project startte in 2016 en loopt in 2022 af. Tot nu toe hebben we mooie resultaten behaald:

  • We hebben bijna 600 boeren getraind in duurzame landbouwmethoden en financiële vaardigheden;
  • De boeren hebben al ruim 3 miljoen kilo duurzame en klimaatbestendige katoen verbouwd op zo’n 2.000 hectare grond;
  • De boeren hebben via de coöperatie al bijna 1,5 miljoen duurzame katoen verkocht.

Wat kun jij doen?

Wil je zelf iets doen om klimaatverandering tegen te gaan? Schrijf je in voor de klimaattips van De Correspondent. Je ontvang dan elke zondag om 10:00 uur een e-mail met handige tips voor het verduurzamen van je leven.