100% Eerlijk

Alle bij het Eerlijk T-shirt betrokken bedrijven in India en Nederland voldoen aan verschillende standaarden die bijdragen aan mens- en milieuvriendelijke productie. Daarom draagt het Eerlijk T-shirt het GOTS certificaat dat een keurmerk is voor biologische katoen en milieuvriendelijke verwerking van katoen, doek en kleding. Bovendien draagt het Eerlijk T-shirt het Fairtrade keurmerk dat bijdraagt aan een betere prijs voor de boer en eerlijke handel.

Solidaridad en Chetna Organic werken nu 10 jaar samen en hebben de biologische katoenteelt, boerentrainingen, de afzet van biokatoen, certificering en transparantie in de keten van de grond af opgebouwd. Chetna groeide in tien jaar van een paar honderd boeren naar meer dan 15.000. Lees het verhaal van een van hen: Ganga of ga naar de website van Chetna Organic voor meer informatie.

Chetna Organic heeft een langdurige handelsrelatie met textielfabriek Rajlakshmi die veel van de katoen van Chetna organic afneemt voor haar kledingproductie. Met steun van Solidaridad is Rajlakshmi uitgegroeid tot een zeer sociaal bedrijf met uitstekende kansen voor haar medewerkers om te werken, leren en groeien. Zoals bijvoorbeeld de manager Navanita. De werknemers bij Rajlakshmi weten zich vertegenwoordigd door een vakbond in de onderhandelingen over hun salaris en andere arbeidsvoorwaarden. En de boeren van Chetna Organic hebben een aandeel in het textielbedrijf en daarmee een stem in het bedrijfsbeleid. 

Fair&Co is een Nederlands kledingbedrijf dat 100% biologische kwaliteitskleding maakt en verkoopt. Op verzoek van Solidaridad heeft Fair&Co het Eerlijk T-shirt laten maken bij Rajlakshmi met biologische katoen van Chetna Organic. Fair&co heeft een langdurige handelsrelatie met Rajlakshmi en Chetna Organic. Overigens denkt Solidaridad niet dat deze labels een 100% garantie zijn dat er niks mis kan gaan in de productie. Keurmerken zijn slechts één van de vele middelen om een productieketen mens- en milieuvriendelijk te maken en nooit een 100% garantie.

Het resultaat van deze samenwerking van boer tot het Eerlijk T-shirt is een zeer transparante productieketen. Met bedrijven die graag hun deuren open zetten om te laten zien hoe ze werken.

Als in de productie van katoen en textiel volgens de laatste inzichten wordt gewerkt om mens- en milieuvriendelijk te produceren; als handelsrelaties wederzijds voordeel brengen en langdurig voortbestaan; als onafhankelijke certificering en controle bijdraagt aan transparantie over de productieomstandigheden en journalisten vrije toegang hebben tot de werkplekken, dan maakt dat een groot verschil. Als alles is gedaan voor betere productieomstandigheden, zoals bij het Eerlijk T-shirt dan maakt dat 100% verschil.

Maar stilstand is funest. 100% het verschil maken is een continue beweging. Morgen kan het al weer beter dan vandaag. Als Solidaridad dragen we daar graag aan bij. Zonder jouw steun kan dat niet.