Ja, ik wil dat álles in de winkel wordt gemaakt in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties. Daarom roep ik overheden en bedrijven op om te zorgen voor winst voor iedereen. Dus ook voor boeren, mijnwerkers, arbeiders en de planeet.

3 redenen om dit manifest te tekenen

1. Koffie hoeft niet bitter te zijn

De klimaatcrisis raakt vooral mensen die zelf nauwelijks bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. Kleinschalige koffieboeren zien hoe hun planten steeds minder opbrengen door extreem weer. Dit moet anders. Koffieboeren en andere ‘makers’ moeten de kans krijgen zich te beschermen tegen de klimaatcrisis.

2. Van eerlijke chocolade mag je twee keer zoveel

Gemiddeld verdienen cacaoboeren in Ivoorkust 78 dollarcent per dag. Dat is geen leefbaar loon. Als chocoladeliefhebber wil je hier in de winkel niet over nadenken. Álle cacaoboeren zouden een goede prijs moeten krijgen voor hun product. Dan kunnen ze het schoolgeld voor hun kinderen betalen en investeren in duurzame productiemethoden.

3. Goed goud glanst meer

De planeet lijdt nu meestal verlies bij goudwinning. In veel kleinschalige mijnen wordt bijvoorbeeld kwik gebruikt, wat het grondwater vervuilt. Bij mensen zorgt kwikvergiftiging voor huidaandoeningen, nierproblemen en hersenschade. Als we wereldwijd voor goed goud kiezen, kunnen we hier een einde aan maken.

Daarom wil je winst voor iedereen