Tips voor verantwoord goud

⭐ Koop goud uit de verantwoorde kleinschalige mijnbouw. In Nederland is het keurmerk van Fairmined je beste houvast. Hier vind je de juweliers en goudsmeden die met Fairmined goud werken. Wel even inzoomen op de wereldkaart om ons kikkerlandje goed in beeld te krijgen.

⭐ FairTrade Nederland (voorheen Max Havelaar) is gestopt met de ondersteuning van FairTrade gecertificeerd goud in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland ondersteunt FairTrade International wel de certificering van sieraden en soms worden die ook bij Nederlandse juweliers verkocht. Vraag er dus naar bij je juwelier.

⭐ Elektronica bevat vaak kleine hoeveelheden goud. Bedrijven als Fairphone en Philips verzetten veel baanbrekend werk om verantwoord goud in hun producten te gebruiken.

⭐ Let op: beleggingsproducten in goud uit verantwoorde kleinschalige mijnbouw zijn in Nederland nog niet op de markt.

Word ook solidair, kom in actie

Wil jij ook dat ál het goud in de winkel wordt gemaakt in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties? Teken nu ons manifest!

  • Koop producten met gecertificeerd goud van bekende herkomst.
  • Steun ons werk voor verantwoorde kleinschalige mijnbouw en eerlijke handel met een gift.
  • Vraag aan je juwelier, beleggingsinstelling of elektronicaproducent: Waar komt het goud vandaan dat wordt gebruikt in hun product?
  • Laat een oud sieraad repareren. Onder andere Juffrouw Dubois maakt iets mooiers van jouw eigen goud. 
  • Ben je een investeerder en op zoek naar duurzame impact? Lees dan dit artikel in Het Financieele Dagblad (alleen met login) en neem contact op met onze collega Carla Neefs.

Vraag waar goud vandaan komt

Als je goud koopt – je doet het in de vorm van elektronica vaker dan je zou denken – vraag dan waar het goud vandaan komt. Want goud is wereldwijd hét betaalmiddel van criminelen. Geen wonder want een kilootje kost zo’n 70.000 euro (in april ’24). Goud is eenvoudig te vervoeren en om te smelten. Ideaal voor zwarte handel en witwaspraktijken. Dus even vragen waar het goud dat je wilt kopen vandaan komt is belangrijk. Je wilt immers niet dat je onbewust bijdraagt aan schimmige goudhandel, waarvan de opbrengst in criminele zakken belandt. 

Wist je dat je mobiel, laptop en auto ook gouden onderdelen bevatten? En ook de tandarts zet soms nog een gouden tand (en die is niet altijd geel). Veel juweliers, beleggers in goud en elektronica producenten geven aan dat ze gerecycled goud gebruiken. Dat klinkt heel milieuvriendelijk, maar er gaat meer mis dan je zou denken. Recycling van e-waste gebeurt te vaak in arme landen ten koste van mens en milieu en niet zelden gefinancierd door criminelen. Closing the Loop probeert daar wat aan te doen. 

Maar zelfs als goud netjes wordt gerecycled, lost dat de problemen in de mijnbouw niet op. 

Wat doet Solidaridad in de goudsector?

Solidaridad vraagt bij nationale overheden om erkenning voor kleinschalige goudmijnbouw. Het is voor kleinschalige mijnbouwers vaak lastig om aan een vergunning te komen, zelfs als er al generaties lang op dezelfde plek goud wordt gedolven. De vergunning komt alleen rond als ook aan milieu- en arbeidswetten wordt voldaan. Lees hier meer over ons werk in Peru.

We helpen mijnwerkers en hun organisaties met kennis, leningen en hulpmiddelen voor verantwoorde mijnbouw. En we proberen te zorgen dat ze hun goud kunnen verkopen aan legale afnemers. Een voorbeeld van ons werk met mijnwerkers vind je hier.

Daarnaast stimuleert Solidaridad bedrijven die goud gebruiken – voor sieraden, beleggingen en elektronica – om verantwoord goud in te kopen. Ook werken we met bedrijven samen om te investeren in meer verantwoorde kleinschalige goudmijnbouw. Lees meer over wat we doen met goud op onze Engelstalige website. Of lees onze blog met Carla Neefs hier.

 

Het winnen van goud kent veel verliezers

In 2015 en 2016 voerde Solidaridad campagne: Ga voor goed goud. Het doel is dat de Olympische medailles met goed goud worden gemaakt. Want het winnen van goud kent veel verliezers. Al snel na de start sluiten gouden olympiërs zich aan bij de campagne. Hun boodschap: Ook het Internationaal Olympisch Comité moet voor goed goud gaan. Jammer genoeg heeft het IOC dat nog steeds niet besloten; ze gaan niet verder dan het gebruik van gerecycled goud. De videoclip met vele gouden Olympiërs was een groot succes.