Steun moeders die werken aan voedselzekerheid

Op het platteland van Sierra Leone zijn veel kinderen ondervoed. Door een tekort aan voedzame maaltijden hebben zij een groeiachterstand. Hun ontwikkeling blijft achter, zij hebben minder energie en meer kans op ziektes.

Deze moeders willen er álles aan doen om dat te voorkomen. Door meer groente te verbouwen, met een hoger inkomen en middelen om aan voedselzekerheid te werken. Om dat voor elkaar te krijgen, is Solidaridad gestart met dit project. Het doel: ondervoeding voorkomen.

Helpt uw gemeenschap mee?

Met dit project van Solidaridad krijgen moeders met jonge kinderen de kans om ondervoeding terug te dringen. Zo komen zij stap voor stap uit de armoede. U kunt uw gemeenschap aanmelden voor deze adventscampagne om de posters en flyers (gedrukt op gerecycled papier) te bestellen. Het is ook mogelijk om direct via onderstaande link een donatie doen.

Moeders volgen een training voor het maken van aanvullende babyvoeding.

Aanmelden

Over het project

Krachtige moeders zetten zich in voor gezonde, voedzame maaltijden

Rijst is voor boeren in Sierra Leone het belangrijkste basisgewas. Dit gewas kan alleen tijdens het regenseizoen worden verbouwd. In het droge seizoen worden de akkers dus niet gebruikt. De gevolgen: weinig voedselzekerheid en veel ondervoeding bij kinderen onder de vijf jaar. Daarom vraagt Solidaridad uw steun voor een programma waarmee moeders het tij kunnen keren.

Zaden en gereedschap voor een betere oogst

De vrouwen krijgen groentezaden voor okra, kool, komkommer, wortel en peper. Groenten met een hoge voedingswaarde, die zij gebruiken om gezonde maaltijden te bereiden. Kwalitatief goed gereedschap en de juiste mest zorgen voor een nog betere oogst. De extra opbrengst wordt verkocht voor extra inkomen.

Trainingen groenteteelt en spaargroepen

De trainingen zijn gericht op ‘klimaatslimme landbouw’. Moeders maken de stap van alleen rijstteelt naar de doorlopende teelt van groenten die ook buiten het regenseizoen geoogst worden.

De vrouwen kunnen deelnemen aan een spaar- en leengroep. Zij krijgen trainingen in financiële vaardigheden. Met het spaargeld kunnen zij bij toerbeurt investeren in uitbreiding van hun activiteiten, waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Helpt uw gemeenschap mee?

De impact van uw steun wordt al op korte termijn zichtbaar. Binnen een half jaar kunnen de vrouwen – mede dankzij uw steun – meer oogsten en zorgen voor voedzame maaltijden.

De eerste deelnemers zijn ontzettend blij met de stappen die ze hebben gemaakt. Steunt uw gemeenschap de moeders om ondervoeding tegen te gaan?

“We werken nu in het regen- en droge seizoen om verschillende groenten te verbouwen, zoals okra, kool, komkommer, wortel en peper. Die kan ik ook het hele jaar doorverkopen om ons inkomen te verbeteren.”

Fatamata Roger, deelnemer training

Neem gerust contact op

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie ontvangen? Wilt u materialen bestellen, of wilt u meedenken over de campagne? Vul dan het formulier hierboven in.

Uw steun is hard nodig

Uw steun voor deze actie van Solidaridad is hard nodig. Wilt u direct doneren? Dat kan. Samen solidair in de strijd tegen ondervoeding is winst voor ons allemaal!

Resultaten kerkencampagne 2022

Julia Pomalique, mijnwerker en een van de stichtende leden van de eerste nationale mijnbouwvereniging voor vrouwen in Peru. 

Herinnert u zich nog de kerkencampagne van Solidaridad rondom de adventsperiode vorig jaar? Toen kwamen we in actie voor Peruaanse vrouwen in kleinschalige goudmijnen. Zij doen vaak onderbetaald, gevaarlijk werk en krijgen daar geen erkenning voor.

De opbrengst van de kerkencampagne was €50.099. Een fantastisch bedrag, dat wordt gebruikt om te investeren in regionale vereningingen en leiderschapstrainingen voor vrouwelijke mijnwerkers. Hoe groter hun netwerk, hoe beter hun stem wordt gehoord. 

Goed gereedschap en trainingen over het telen van groenten die je het hele jaar kunt oogsten, worden ingezet in de strijd tegen overvoeding bij jonge kinderen.