Wat is het probleem?

Ondanks vele pogingen om de situatie te verbeteren, kampt de mondiale cacaosector onverminderd met grootschalige armoede, ontbossing en kinderarbeid.

  • Armoede is nog steeds de regel – niet de uitzondering – voor miljoenen cacaoboeren en hun gezinnen. Met alleen technische maatregelen kunnen we armoede niet oplossen. Alleen door de scheve machtsverhoudingen in de handel recht te trekken en met politiek-economische maatregelen kan er structureel iets veranderen.
  • Ontbossing, klimaatverandering en het gebruik van landbouwchemicaliën veroorzaken veel problemen. Er is ook te weinig steun voor groene oplossingen zoals de stimulering van boslandbouwsystemen.
  • Zo’n anderhalf miljoen kinderen werken in de cacaoteelt in Ivoorkust en Ghana. En niet zelden doen ze risicovol werk. Armoede is de belangrijkste oorzaak van kinderarbeid.
  • Veel cacaoboeren hebben geen toegang tot financiering, hulpmiddelen en kennis voor hun bedrijf. Dit maakt cacaoteelt weinig aantrekkelijk voor de jonge generatie, wat vooral een uitdaging is in West-Afrika. Trainingen voor jonge cacao-ondernemers helpen jong en oud.
  • Terwijl veel bedrijven en overheden al jaren werk maken van verduurzaming van de cacaoteelt, blijven grote resultaten uit. De relatief kleine inzet is een druppel op de gloeiende plaat. Daar komt bij dat alle inzet vrijblijvend is. Niemand is verplicht om de problemen op te lossen. Zo blijft veruit de meeste chocolade een product van armoede, ontbossing en kinderarbeid.

De nieuwe Cacao Barometer 2022

Wil je meer weten over de problemen en mogelijke oplossingen in de mondiale cacaosector, lees dan meer over de Cacao Barometer

Cacao Barometer 2022

Lees meer

Wat kan ik zelf doen?

  • Vraag je favoriete merk waar de cacao vandaan komt en hoe duurzaam de productie is.
  • Kies voor duurzaam gecertificeerde chocolade zoals Biologisch, FairTrade en Rainforest Alliance. Vaak is dat een stap in de goede richting, maar verwacht geen wonderen. Certificering is zeker niet de oplossing voor alle problemen in de cacaoteelt. 
  • Cacao is ook politiek. Ga eens na of jouw partij wetgeving steunt voor gepaste zorgvuldigheid van bedrijven die cacao of chocolade inkopen. En zo niet, vraag erom. 
  • Probeer eens een hele bijzondere kwaliteit chocolade van een bean-to-bar merk dat rechtstreeks duurzame cacao inkoopt van de boeren.
  • Wil je ook dat alle chocola in de winkel gemaakt is in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties? Teken ons manifest.

Waar vind ik eerlijke chocola?

Deze organisaties werken aan het bevorderen van eerlijke en duurzame chocolade:

Solidaridad heeft nu nog iets moois voor jou!

Kook nu deze speciaal samengestelde recepten met eerlijke ingrediënten.

Vraag het BitterSweet Kookmagazine aan