Aanpassen aan een veranderend klimaat

Extreme weersomstandigheden, zoals langdurige droogte of juist hevige regenval, zorgen ervoor dat de koffiebessen en -planten niet goed kunnen groeien. De koffiebessen worden aangetast door ziektes en zijn niet tegelijk rijp. Het wordt voor de boeren dus moeilijker om het moment van oogsten te bepalen. De kwantiteit en kwaliteit van oogst neemt af en de boeren maken zich grote zorgen. Zij kunnen het zich niet veroorloven om over te stappen op een andere werkwijze. Vaak omdat zij geen eerlijke prijs krijgen voor hun koffie.

Nicholas Muimi was één van deze bezorgde boeren. Hij vertelt hoe de de situatie negen jaar geleden was, toen hij de boerderij van zijn vader overnam.

 “De koffiebessen waren toen al in een slechte staat. De bessen van de koffie verdroogden en werden geplaagd door ziektes. De koffieplanten verloren steeds meer bladeren. De koffieplanten gingen dood, de oogst werd steeds minder.”

Nicholas Muimi, een koffieboer uit Kenia

Solidaridad leert boeren, zoals Nicholas, weerbaar te worden tegen klimaatverandering. Dit doen we onder andere door: 

  • zaden van een nieuw soort koffieplant te introduceren. Deze soort is beter bestendig tegen de ziektes en plagen die veroorzaakt worden door klimaatverandering. 
  • trainingen te geven over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en compost. 
  • boeren toegang te geven tot informatie over weersvoorspellingen. 
  • bomen te planten die zorgen voor schaduw zodat de koffiebessen niet uitdrogen. Aan deze bomen groeien groenten en fruit, zoals tomaten. Wanneer de boeren deze vruchten verkopen, zorgt dit voor een diverser inkomen en een betere lokale voedselvoorziening.

Het Coffee Resilience Programma

Deze strategie is onderdeel van het Coffee Resilience Programma. Het doel is om uiteindelijk 27.000 boeren in Kenia, Tanzania en Oeganda te bereiken.

Nicholas Muimi heeft het programma van Solidaridad al gevolgd. In een interview vertelt hij dat hij met hulp van Solidaridad de nieuwe koffiesoort is gaan planten.

Ik heb meer dan 2.000 koffieplanten van de nieuwe soort. Ik heb ook een waterreservoir. Daarmee kan ik de koffieplanten water geven in het droge seizoen. Zo ben ik zeker van de oogst. Ook hoef ik geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken. Het gaat nu goed met mijn boerderij.”

Nicholas Muimi, een koffieboer uit Kenia
Nicholas Muimi heeft weer gezonde koffiebessen.

koffie

Help mee met een donatie

Je gift maakt verschil. Mogen de koffieboeren in Oost-Afrika rekenen op jouw steun? Doneer direct zodat koffieboeren zich aan kunnen passen aan het veranderende klimaat.