Eerlijke mode uit Ethiopië, van katoenplant tot kledingrek

Waar komt jouw kleding vandaan?

Is de katoen van je T-shirt op een milieuvriendelijke manier geteeld? En heeft de vrouw in de textielfabriek genoeg verdiend om haar kinderen naar school te kunnen laten gaan? Waarschijnlijk heb je geen idee, want kleding is vaak moeilijk te traceren naar de bron. Je weet dus nooit zeker of je kleding schade heeft toegebracht aan mens en milieu.

  • Solidaridad, MVO Nederland, de Deense NGO DIEH en het Duitse Cotton Made in Africa zijn dit jaar in Ethiopië een project gestart om hier verandering in te brengen, gefinancierd door de EU. We werken aan duurzame en eerlijke kledingproductie, volledig traceerbaar van katoenplant tot kledingrek. 

Voorkomen van uitbuiting en milieuschade

Modemerken halen hun kleding steeds vaker uit Ethiopië vanwege de lage loonkosten en lage belastingen. Solidaridad is al een aantal jaren in het land actief om ervoor te zorgen dat deze ontwikkeling hand in hand gaat met eerlijke lonen, veilige arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productie. Zo willen we voorkomen dat deze snelle opkomst van de Ethiopische textielindustrie leidt tot uitbuiting en milieuschade. 

Weet wat je draagt

Solidaridad breidt haar werk in Ethiopië vanaf dit jaar uit naar de katoenvelden, waardoor alle stappen in het productieproces verduurzaamd worden. Samen met onze partners trainen we katoenboeren en textielarbeiders in duurzame productie en veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden. Ook zorgen we er via lobby en workshops voor dat belangrijke lokale overheidsorganisaties het project omarmen. En dat internationale modebedrijven het project leren kennen en enthousiaste afnemers worden. Doordat modebedrijven inzicht hebben in de herkomst van hun kleding kunnen zij een eerlijk verhaal vertellen aan hun klanten. Zo wordt het ook voor jou mogelijk eerlijke kleding te dragen waarvan je weet dat er geen milieuschade of mensenleed aan kleeft.

Wat er allemaal mis kan gaan

Herinner je je de brand in de Tazreen fabriek in 2012 en de ingestorte fabriek Rana Plaza in 2013 nog? Hierbij honderden mensen om het leven. Deze rampen bevestigen de noodzaak van veilige fabrieken en goede arbeidsomstandigheden. Hier zie en lees je wat er allemaal mis kan gaan bij de productie van katoen- en textiel:

  • De boeren telen katoenplanten op hun land en zorgen voor de oogst. Dit wordt meestal handmatig gedaan. Het is zwaar werk onder vaak onveilige omstandigheden, mede door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het beschikbare water wordt niet efficiënt gebruikt.

  • Nadat de katoen geoogst is, wordt het schoongemaakt door de ginner. De zaden worden uit de katoenbolletjes verwijderd en de schone katoen wordt geperst tot balen. De ginners worden onderbetaald voor hun zware werk. Er is geen oog voor duurzaamheid en veilig werken.

  • De katoen wordt gesponnen tot draden, die vervolgens worden geweven of gebreid zodat er doek ontstaat. Ook hier is sprake van onveilige werksituaties. Vrouwen kunnen niet doorgroeien in hun werk, worden onderbetaald en seksueel Geïntimideerd.

     

  • De doeken worden geverfd en gewassen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van chemische middelen die een gevaar zijn voor de gezondheid van de textielarbeider. Het water wordt geloosd zonder op het milieu te letten.

  • Vervolgens wordt de stof gesneden, geprint en genaaid. Ook dit gebeurt allemaal handmatig. Bijna altijd zijn het vrouwen die dit werk doen. Zij maken lange werkdagen en worden niet eerlijk beloond. Seksuele intimidatie door leidinggevende mannen komt regelmatig voor.

Het verhaal van Mekiya

Solidaridad is al een aantal jaren actief in de Ethiopische textielfabrieken binnen het project. We hebben al veel bereikt, bijvoorbeeld op het gebied van gelijke rechten voor man en vrouw op de werkvloer. Zo is het Mekiya gelukt aan de slag te gaan als monteur in de Desta-textielfabriek in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Haar taak is het repareren van naaimachines. Ook is Mekiya door haar collega’s uitgekozen tot voorzitter van de vakbond van de fabriek. In deze rol vertegenwoordigt Mekiya de belangen van de werknemers: ze praat met de management van de fabriek namens haar collega’s, zodat zij ook collectief hun stem kunnen laten horen. 

Wat kun je zelf doen?

Wil je ook je steentje bijdragen aan een eerlijke kledingindustrie? Kijk dan eens op de site van onze #modebewust-campagne. Hier lees je meer over hoe je met bewust koopgedrag bijdraagt aan een eerlijke textielindustrie, met minder schade voor mens en milieu. 

Over deze samenwerking

  • We werken in dit Ethiopische ‘Bottom UP’ project samen met MVO Nederland, de Deense NGO DIEH en het Duitse Cotton Made in Africa. Dit project wordt mede-gefinancierd door de Europese Unie en Buitenlandse Zaken.