• Eerlijk T-shirt

  Overvloed aan duurzaam katoen, maar nog niet in jouw T-shirt! Want wist je dat 80% van de topmerken die wereldwijd het meeste katoen inkoopt, dit niet duurzaam doet? Froukje Jansen vindt dat dit niet meer van deze tijd is! Daarom draagt zij het Eerlijk T-shirt van Solidaridad. Zo laat zij zien dat 100% eerlijke mode mogelijk is en hoopt ze dat meer mensen kiezen voor eerlijk. Het Eerlijk T-shirt is volledig duurzaam:

  • 100% milieuvriendelijk
  • 100% mensvriendelijk
  • 100% eerlijk geprijsd

  Bestel net als Froukje een Eerlijk T-shirt voor €25,-. Daarmee steun je de textielprojecten van Solidaridad én laat je zien dat ook jij deze situatie niet langer accepteert.

  Ja, ik wil een Eerlijk T-shirt

  Presentatrice Froukje Jansen: "Kleding zit pas echt lekker als je weet dat de wereld er niet onder lijdt.”

 • Misstanden in de textielsector

  Stof tot denken

  De meeste topmerken mijden duurzaam katoen. Terwijl het aanbod van duurzaam katoen nog nooit zo groot geweest is als nu, blijft de vraag achter. Hierdoor komt dit katoen vaak als 'gewoon' katoen op de markt.

  De conventionele katoenproductie gebruikt buitensporig veel water en gevaarlijke pesticides, wat vaak ernstige ecologische en sociale gevolgen heeft. De extra moeite die boeren doen om hun katoen duurzaam te telen, wordt dus niet beloond. Hierdoor staan veel katoenboeren op het punt duurzame katoenproductie te stoppen.

Bestel een Eerlijk t-shirt!

 • Wil je ook iets doen? Steun dan onze projecten met €25,- en draag bij aan positieve veranderingen in de textielsector!
  Als dank ontvang je een Eerlijk T-shirt.
  Meer informatie? Bekijk de veelgestelde vragen.

  Bestel een Eerlijk T-shirt

  Deze actie is mede mogelijk gemaakt door:

Stof tot doen

Solidaridad werkt hard aan het verbeteren van de situatie in de wereldwijde textielsector.

 • Training

  We trainen boeren, fabrieksarbeiders, managers en fabriekseigenaren in hoe zij zo duurzaam mogelijk kunnen produceren, met oog voor mens en milieu. Zo verbeteren we de situatie voor arbeiders en boeren, brengen we chemicaliëngebruik omlaag en bestrijden we water- en energieverspilling. 

 • Duurzaam beleid

  Een grotere markt voor duurzaam katoen is de beste manier om de katoenteelt schoner te maken en de gezondheid van arbeiders te beschermen. Daarom helpen we (grote) modemerken met het verduurzamen van hun beleid. Als zij duurzaamheid hoog op hun agenda zetten, heeft dit invloed op de hele textielsector.

   

 • Van boer tot consument

  We werken intensief samen met alle belangrijke spelers in de sector, zoals overheden, textielbedrijven, NGO's, onderzoeksinstellingen en brancheorganisaties. Samen kunnen we de hele sector veranderen, van boer tot consument. Zo bereiken we blijvende verandering met impact!

Eerlijk t-shirt in 8 stappen

Wij willen iedereen bewustmaken van de situatie in de kledingindustrie en zorgen dat alle mensen die betrokken zijn bij de productie van kleding een eerlijk inkomen verdienen. Hieronder ziet u hoe het Eerlijk T-shirt in 8 stappen duurzaam wordt geproduceerd.

Vindt u ook dat katoenboeren en fabrieksarbeiders een eerlijk inkomen verdienen? Bestel dan een Eerlijk T-shirt

 • Het biokatoen van het Eerlijk T-shirt is geteeld door de boeren van Chetna Organic. Dankzij de trainingen van Solidaridad verbouwen deze boeren op geheel duurzame manier. Men gebruikt biologisch katoenzaad en natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

 • De katoen wordt geplukt door de boeren van Chetna Organic. Dat is een coöperatie (mede opgericht met hulp van Solidaridad) waar  boeren samenwerken aan een duurzame teelt. Solidaridad heeft Chetna Organic bovendien in contact gebracht met duurzame afnemers, zodat zij verzekerd zijn van een eerlijke prijs voor hun katoen.

 • Als het biokatoen ontpit is, wordt het gesponnen tot draden en geweven tot stof. Dit gebeurt in de Rajlaksjmi textielfabriek. Solidaridad heeft de afgelopen jaren veel gedaan om van deze fabriek een veilige werkplek te maken. De werknemers hebben bovendien een vakbond, een zorgverzekering en een pensioen.

 • Nadat de stof gemaakt is, is deze geverfd in een fabriek met een gesloten afvalwatersysteem, waarbij geen verontreinigd afvalwater geloosd wordt. Voor veel fashionmerken is het kleuren van de stof nog een zwart gebied. Daar is het verven van textiel schrijnend ongezond geregeld. Gelukkig kan het ook anders!

 • De stof wordt gesneden, geprint en genaaid. Daar komen heel wat mensenhanden aan te pas. Je staat er misschien niet zo bij stil, maar textielproductie is vooral veel mensenwerk. Helaas lang niet overal onder menswaardige omstandigheden. In de textielfabriek Rajlaksjmi in India, waar het Eerlijk T-shirt gemaakt is, zijn de arbeidsomstandigheden goed: genoeg pauzes, normale werktijden en veilige omstandigheden.

 • Elk Eerlijk T-shirt krijgt kwaliteitscontrole. Over kwaliteitscontrole gesproken: bij Solidaridad weten we daar alles van. Zo moet de fabriek waar het Eerlijk T-shirt gemaakt is, aan strenge certificeringseisen voldoen. Er wordt regelmatig door onafhankelijke partijen gecontroleerd of de kwaliteit van werken nog steeds in orde is.

 • Aan het Eerlijk T-shirt zit een Fairtrade label én een kaartje dat vertelt over de katoen- en textielprojecten van Solidaridad, die mede door ASN Bank financieel worden gesteund!

 • Tientallen mensen hebben meegewerkt aan de productie van het Eerlijk T-shirt. De laatste persoon in de kledingketen dat ben jij, de belangrijkste schakel. Want jij kunt het verschil maken, samen met andere consumenten. Door bewust kleding te kopen, door winkeliers vragen te stellen over de herkomst en het productieproces. Én door je vrienden te inspireren om hetzelfde te doen. Met het Eerlijk T-shirt bijvoorbeeld!

 • Deze actie is mede mogelijk gemaakt door:

Nieuws

 • Digitale trainingen voor betere omstandigheden in textielindustrie

  Textiel

  Read more

 • Solidaridad zet zich in voor schone Ganges rivier

  Textiel

  Read more

 • Steun aan Solidaridad als huwelijkscadeau

  Katoen

  Read more

 • Ethiopische kledingfabrieken maken duurzame verbeteringen

  Textiel

  Read more