Minder chemicaliën, water en energie en betere werkomstandigheden

Ons werk aan een duurzame textiel en kledingsector in Ethiopië startten we in 2016 met het Better Mill Initiative. In dit programma assisteren we 74 Ethiopische fabrieken bij het aanbrengen van verbeteringen. We focussen hierbij op thema’s als werkomstandigheden, gebruik van water, energie en chemicaliën, kwaliteit en productiviteit en eisen van internationale merken. We ondersteunen fabrieken in het maken van verbeterplannen, organiseren trainingen en workshops en dragen bij aan kennis en ervaring bij het uitvoeren van de verbeteringen. Zo gingen fabrieken aan de slag met het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer en het in kaart brengen en elimineren van schadelijke chemicaliën die nog worden gebruikt in het productieproces.

Fabrieken aan de slag met verbeteringen

Programmamanager Sophie Fonville bezocht een aantal fabrieken in Ethiopië. “Het afgelopen jaar vergrootten de fabrieken door middel van training hun kennis en bewustwording over onderwerpen zoals afvalwater, energiebesparing en veilige werkomstandigheden. Door kleine aanpassingen zoals het vervangen van lampen bespaarden de fabrieken al veel geld. Dat maakt het voor hen aantrekkelijk om nog meer verbeteringen aan te pakken. Wat me opviel is dat de fabrieken vaak rommelig en stoffig zijn. De fabrieken waar we mee werken zijn al veel opgeruimder en schoner. Hierdoor wordt de werkomgeving voor de werknemers veiliger en aangenamer.”

Bewust omgaan met energie en fabrieksafval

Zogenoemde ‘Project Champions’ pakken in de fabrieken specifieke verbeteringen op en zorgen ervoor dat hun fabriek straks voor internationale merken kan produceren. Fetene Mulushewa is Project Champion op het gebied van engineering voor de Bahir Dar Factory: “Door de trainingen werd ik me er onder meer van bewust hoe gevaarlijk het fabrieksafval is voor de omgeving. We hebben binnen de fabriek al diverse verbeteringen kunnen doorvoeren. Zo optimaliseren we het onderhoud van de afvalwaterpompen, zodat deze het afvalwater beter kunnen zuiveren. Ook verminderden we ons energieverbruik door energiezuinige lampen te gaan gebruiken.”

Ervaring inzetten om andere fabrieken te laten verbeteren

Sophie Fonville: “De 2 fabrieken waarmee we het meest intensief werkten, voerden al 80% van de verbeterpunten door. De ervaring die we hier opdeden nemen we mee naar andere fabrieken die we dit jaar intensief gaan ondersteunen. Het blijkt een uitdaging om de puntjes op de i te zetten. Doordat de werknemers veel geregeld, opgeruimd en schoongemaakt hebben, denken de managers van de fabrieken soms dat ze er al zijn. Hopelijk brengen we daar het komende jaar verandering in. Ook pakken we nieuwe onderwerpen aan, zoals kennis over businesscommunicatie. Ons doel is om de fabrieken te verbinden met internationale modemerken.”

Wil je meer weten? 

Lees hier meer over onze samenwerking met Sympany in de textielsector in Ethiopië