Megaproces

De NOS berichtte vrijdag 13 mei dat duizenden goudmijnmedewerkers de Zuid-Afrikaanse industrie gaan aanklagen. De rechtbank in Johannesburg zei dat een groepsproces van verschillende bedrijven een goede optie is. Het gaat om ongeveer  17.000 slachtoffers en dit aantal kan oplopen tot een half miljoen slachtoffers.

Wat gaat er mis in en rondom goudmijnen?

Goud wordt onder de meest verschrikkelijke omstandigheden gewonnen: mijnschachten storten regelmatig in, er is geen veiligheidsmateriaal en er wordt onbeschermd met giftig kwik gewerkt. Loodzwaar werk, dat wordt beloond met een inkomen waar men nauwelijks van kan leven. En dit (illegaal) vaak meer dan 80 uur per week. Het is de harde werkelijkheid voor meer dan 25 miljoen mensen wereldwijd.

Onze oplossing

Solidaridad zet zich in om de goudsector te verbeteren. We doen dit door middel van:

  • kennisuitwisseling: om mijnwerkers te helpen de omslag te maken naar een duurzame vorm van goudwinning geven wij diverse trainingen;
  • verschaffen van veiligheidsmateriaal: denk aan (hand)schoenen, helmen en stofmaskers;
  • veiligheidstrainingen: we delen kennis over hoe de veiligheid in de mijnen gewaarborgd kan worden;
  • eerlijke handel: we brengen mijnexploitanten in contact met betrouwbare handelaren, zodat er een eerlijke prijs voor hun goud wordt betaald.

Kies voor goed goud

Om de omstandigheden rondom goudwinning echt te kunnen verbeteren, moet iedereen in de productieketen meedoen. Dus niet alleen de mijnbouwers, mijnbouwgemeenschappen en juweliers, maar ook de consument. Help jij ook mee?

[button:/armbandje] Kies voor Goed Goud[/button]