Het kan: een Eerlijk T-shirt

ASN Bank en Solidaridad maakten vorig jaar samen ‘Dé eerlijke sweater’ mogelijk. Door het grote succes van deze campagne is er dit jaar ook een Eerlijk T-shirt gemaakt. Zo laten we zien dat het mogelijk is om voor een gangbare prijs een eerlijk geproduceerd T-shirt te maken. Een T-shirt van duurzaam katoen, in elkaar gezet door arbeiders die veilig en onder gezonde omstandigheden kunnen werken tegen een eerlijk loon, in fabrieken zonder kinderarbeid.

Kans op een beter leven

Met steun van de ASN Bank en haar klanten pakt Solidaridad de werkomstandigheden aan in textielfabrieken in onder meer Zuidoost-Azië. Solidaridad is actief in 17 textielfabrieken in Bangladesh, India, Vietnam en China, waar we ongeveer 10.000 textielarbeiders een kans geven op een beter leven. Dit doen we bijvoorbeeld door arbeiders te leren om voor hun rechten op te komen en managers van de fabriek te informeren over hoe zij de arbeidsomstandigheden kunnen verbeteren.

Dit resulteert in concrete resultaten, zoals afschaffing van kinderarbeid, eerlijke lonen, acceptabele werkuren, goede huisvesting voor werknemers die elders wonen, veiligheid op de werkvloer en het recht op vereniging in vakbonden.

Duurzame groei Ethiopische textielsector

Met de uitbreiding van het textielprogramma naar Ethiopië wil Solidaridad bijdragen aan een duurzame groei van de sector in dat land. Ethiopië staat aan de vooravond van een snel opkomende textielindustrie, wat de komende jaren een enorme ‘boost’ zal geven aan de economie. Solidaridad wil ervoor zorgen dat deze ontwikkeling hand in hand gaat met duurzaamheid. De ervaringen uit Azië passen we toe op de lokale omstandigheden in Ethiopië om de textielindustrie in dit land kennis te laten maken met verantwoorde productie. Zodat niet alleen internationale bedrijven hiervan profiteren, maar ook het milieu en de Ethiopische bevolking zelf.