Verontrustende ontwikkeling

Vorige maand reisde ik naar India om 2 van onze katoenprojecten te bezoeken. Dat was even schrikken! Want ik zag met eigen ogen dat duurzame productie vaak niet leidt tot een betere afzet op de markt. En dus geen beter inkomen oplevert voor de katoenboeren. Terwijl zij binnen onze projecten veel investeren in de verduurzaming van hun katoen.

Grote stappen in duurzamere productie

Ons eerste project dat ik bezocht zorgde er in 2014 voor dat het katoen van bijna 9.000 boeren gecertificeerd werd als biologisch en fairtrade. Het tweede project ondersteunt 4.550 boeren volgens het Better Cotton Initiative. Beide projecten pakken duurzaamheidproblemen aan, zoals onkundig gebruik van chemicaliën, inefficiënt gebruik van water, kinder- en gedwongen arbeid en slechte arbeidsomstandigheden. 

Meer duurzame handel noodzakelijk

Helaas wordt een groot deel van het duurzame katoen als ‘gewoon’, dus niet-duurzaam katoen verkocht. Hierdoor verdienen de boeren niks extra’s, wat een bedreiging vormt voor de voortgang van hun duurzame landbouwpraktijken. Boeren willen een beter leven en vragen dus niet om hulp maar om handel. Het is daarom noodzakelijk dat meer bedrijven Ikea’s voorbeeld volgen. We roepen hen dan ook op zich publiekelijk uit te spreken voor een duurzame inkoop van katoen en deze woorden snel om te zetten in daden!  

Isabelle Roger, senior manager katoenprogramma Solidaridad

Lees hier het laatste nieuws over duurzame katoen.