Minister van landbouw Carola Schouten bezocht 30 november in Colombia vrouwelijke koffieboeren. Ze zijn lid van de vrouwen-coöperatie Las Rosas, die samenwerkt met het Canadees-Colombiaanse koffiebedrijf RGC Coffee en Solidaridad, om de positie van vrouwen in de koffie-business te versterken.

Minister Schouten had een ontmoeting met zes vertegenwoordigers van Las Rosas in de regio Huíla in het Zuidwesten van Colombia. Namens de 287 vrouwen van de coöperatie in het dorpje La Plata sprak Nenfer Guzmán:

“Wij leven op het platteland en hier willen we blijven wonen en werken. Wij willen ons bedrijf laten groeien en hoge kwaliteit koffie telen en branden voor de Colombiaanse markt. Wij vragen u om ons als ondernemers te blijven steunen. Na vele moeilijke jaren van geweld, willen wij laten zien dat er perspectief zit in de koffieteelt.”

Minister Carola Schouten op bezoek in Colombia

Carola Schouten was onder de indruk van het bezoek en antwoordde Guzmán:

“Ik houd erg van vrouwen die kracht uitstralen. Jullie zijn zeer sterke vrouwen. Ik heb veel respect voor wat jullie doen, en hoe jullie je passie en kennis overdragen aan jullie kinderen. Ik denk ook dat het heel belangrijk is dat jullie niet alleen koffie telen, maar ook verwerken, branden en rechtstreeks verkopen aan consumenten.”

De meeste vrouwen van Las Rosas hebben te maken met discriminatie en moeten stevig in hun schoenen staan om waardering te krijgen voor hun bedrijf, werk en product. Desondanks is het ze gelukt om hun bedrijf te laten groeien en een hoger inkomen te verwerven voor de leden en hun gezinnen.

Marisol Medina, een ander lid van de coöperatie, legt uit hoe dit project jongeren, zoals haar 19 jarige dochter Mabel, betrekt bij de koffieteelt en verkoop:

“Wij geven aan onze kinderen de liefde voor de landbouw en koffieteelt mee. Veel jongeren willen weg van het platteland, maar wij laten zien dat er hier volop kansen zijn. Ons koffiebedrijf is het beste wat we ze kunnen bieden.”

Las Rosas, opgericht in 2012, helpt vrouwen en hun gezinnen om een inkomen te verwerven in de koffiesector. Las Rosas produceert nu 450 ton koffie per jaar, waarvan 40% als groene koffie wordt geëxporteerd naar Canada door RGC Coffee. Daar wordt de koffie met prijspremie verkocht als ‘door vrouwen gemaakt’. Las Rosas verwerkt, brandt en verkoopt zelf ook koffie, koekjes en desserts, in twee eigen winkels in de regio.

Solidaridad ondersteunt Las Rosas sinds 2006 met steun van de Nederlandse overheid. Toegang tot financiële diensten voor de vrouwelijke ondernemers was een van de pijlers van het project. Een kredietfonds voorziet de vrouwen nu van leningen tegen relatief lage rentes. De vrouwen kregen bovendien cursus in het financieel beheer van hun bedrijf.

Bij het afscheid nam minister Schouten nog een keer het woord:

“Veel sterkte. Jullie werk is ontzettend belangrijk en een voorbeeld voor veel vrouwen. Niet alleen het behoud van de koffieteelt en de handel, maar ook jullie gezinnen en het leven op het platteland kunnen jullie behouden en verbeteren.”