Solidaridad en VF Corporation, een internationaal kledingbedrijf met merken als Timberland®, The North Face®, Lee®, and Wrangler® jeans, begonnen in 2013 een samenwerking om een project op te zetten met kleinschalige katoenboeren in de Chinese provincie Hebei.

Holistische aanpak

Sindsdien traint Solidaridad boeren in de productieprincipes van Better Cotton, zoals die zijn opgesteld door het Better Cotton Initiative (BCI). Door middel van praktijklessen in het veld, wordt boeren geleerd hoe zij meer kunnen produceren met minder schade voor het milieu. Het project verzekert de 1241 deelnemende boeren bovendien van een betrouwbare link met de afzetmarkt. Solidaridad gelooft dat alleen een holistische aanpak gemeenschappen daadwerkelijk vooruit kan helpen en heeft daarom ook verschillende activiteiten voor vrouwen en kinderen in het project geïntegreerd. Interactieve workshops over educatie, gezondheid en cultuur, zorgen ervoor dat de kwaliteit van leven in de negen Julu dorpen die bij het project betrokken zijn, voor iedereen omhoog gaat.

Veldbezoek

Tijdens een veldbezoek in oktober konden afgevaardigden van Solidaridad, VF Corporation en BCI met eigen ogen zien hoe de boeren profiteren van de betere oogst en het besparen op productiekosten. De boeren voelen zich bovendien beter geïnformeerd over de voordelen van duurzame katoenproductie voor de gemeenschap en het milieu.

De BCI licentie die dit jaar aan de boeren uit het project is toegekend, is een belangrijke mijlpaal. Het laat zien dat duurzame katoenproductie door kleinschalige boeren in China een uitdaging, maar weldegelijk mogelijk is.

[video:http://vimeo.com/110951794]
*Video uit het VF Corporation jaarverslag over het project.