Veel consumentenproducten met suikerriet als verborgen ingrediënt

Talloze consumentenproducten worden gemaakt met suikerriet als verborgen ingrediënt. Consumenten eten en gebruiken meer suikerrietproducten dan ze denken. Wereldwijd wordt suikerriet verwerkt in voeding en dranken, shampoo, verf, medicijnen, plastic, benzine en vele andere producten.

Foto expositie met werk van Ed Kashi in De Melkweg in Amsterdam

Solidaridad en La Isla Foundation hebben een fototentoonstelling georganiseerd met werk van de Amerikaanse fotograaf Ed Kashi. Van 29 augustus tot 4 oktober 2015 is de tentoonstelling gratis te bezoeken in de Melkweg Expo in Amsterdam. Kashi zag het leven van de suikerrietkappers, hun zware werk, de voortdurende hitte en hoe ze ziek worden en overlijden. Zijn beelden vertellen ook een verhaal van kracht en hoop op verandering.

Chronisch nierfalen is dodelijk in Midden-Amerika en preventie de enige oplossing

Suikerrietkappers werken dagelijks onder extreme omstandigheden. Velen worden ernstig ziek voor ze 40 jaar zijn en zelfs sommige twintigers overlijden aan chronisch nierfalen. In Midden-Amerika is deze ziekte dodelijk. Preventie is de enige manier om de epidemie te stoppen. Een proefprogramma van La Isla Foundation en Solidaridad, met steun van de Postcodeloterij, zorgt voor meer drinkwater en schaduw in het veld en regelmatige rusttijden. Ook zijn de arbeiders getraind in meer efficiënte kap- en oogsttechnieken. De proef bewijst dat betere arbeidsomstandigheden nierschade kunnen voorkomen. Bovendien stijgt de productiviteit met 40%.

Dringend beroep om te investeren in de oplossing

La Isla Foundation en Solidaridad doen een dringend beroep op iedereen om in actie te komen. Jason Glaser, directeur van La Isla Foundation: “We kunnen de levens redden van duizenden suikerrietkappers in Midden-Amerika, als we samen met bedrijven en overheden de arbeidsomstandigheden in het veld kunnen verbeteren.” Sven Sielhorst, suikerriet programmamanager bij Solidaridad, vervolgt: “Voor sommige suikerriet kappers in Nicaragua komt de oplossing waarschijnlijk te laat. Solidaridad is daarom een crowdfunding actie gestart om voor hen een opleiding te betalen. Uitzicht op ander werk is uitzicht op een beter leven.”