De duurzame beweegredenen van ondernemer Esmee Myrthe Jiskoot

Interview

01 november 2018

‘Ik ben geboren in een community waar mensen samen woonden en werkten, het was een antroposofische werkgemeenschap.’ De aandacht voor natuur werd Esmee Myrthe Jiskoot met de paplepel ingegoten. Op het moment dat Jiskoot moest gaan nadenken over wat ze wilde doen in haar leven, wist ze dat ze iets van betekenis wilde doen. Samen met twee vrienden richtte ze vier jaar geleden café de Ceuvel op in Amsterdam-Noord. Café de Ceuvel is een circulair restaurant dat zelf groenten kweekt en onderdeel uitmaakt van duurzame broedplaats de Ceuvel. In het kader van de Dag van de Duurzaamheid interviewden wij vier duurzame ondernemers. Vandaag is Esmee Myrthe Jiskoot aan de beurt.

In het midden: Esmee Myrthe Jiskoot. Foto: Jean Counet.

Duurzame inspiratie

‘Mijn ouders hebben mij hun manier van leven meegegeven.’ Jiskoot is vanuit verschillende kanten geïnspireerd om duurzaam te leven. Zowel haar ouders als haar vriendenkring inspireerden haar om na te denken over duurzaamheid. Jiskoot was veertien toen ze in de horeca werkte bij restaurant Villa Augustus in Dordrecht. ‘Het had een enorme tuin aan het restaurant, waar de koks het eten vandaan haalden.’ In die periode leerde Jiskoot dat de voedselindustrie op het gebied van duurzaamheid nog veel uitdagingen moest overwinnen.

De complexiteit van duurzaamheid

‘Ik was vier jaar geleden eigenlijk heel boos. Hoe kon er nog zoveel fout gaan, terwijl de oplossing zo makkelijk is?’ In de loop der jaren is Jiskoot anders gaan denken over de complexiteit van duurzaamheid. Zo zegt Jiskoot dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de consument ligt, maar ook bij de politiek. Daarnaast is ze milder geworden in haar opvatting. ‘Het eten van kip is al beter dan biefstuk, en niet iedereen kan zo’n verandering aan of heeft deze intentie.’

Het individu en duurzaamheid

De reikwijdte van het individu is volgens Jiskoot enorm. Waar er vier jaar geleden niks van de vegetarische slager in de schappen lag, kun je nu een McKip van de vegetarische slager kopen. ‘Deze trend is ontstaan door consumenten die verandering willen’, aldus Jiskoot. ‘Vroeger waren onze biologische koeken echt niet lekker, maar met de innovaties die we nu hebben, zie je zulke toffe dingen.’ De sleutel ligt volgens Jiskoot in de wilskracht van het individu, maar anderzijds moet de politiek lijnen uitzetten om dit mogelijk te maken. In die zin is de weg naar duurzaamheid een wisselwerking tussen de consument en de politiek.

De duurzaamheidstip van Esmee Myrthe Jiskoot

Aan iedere duurzame ondernemer vragen we concrete duurzaamheidstips voor de lezer. Jiskoot gaf ons de volgende tips: ‘Ga eens naar een kledingruil of de IJ Hallen. Probeer daarnaast minder te vliegen en geen of minder vlees te eten. En tot slot: koop minder. Investeer in iets waar je langer mee kunt doen.’

Lees meer over de Dag van de Duurzaamheid.

Wil je meer weten over de Duurzame Jonge 100? Bekijk de website.