Ikea en H&M laten zien dat het kan

“Internationale kleding- en textiel merken spelen een cruciale rol in een grotere vraag naar duurzaam katoen”, stelt Isabelle Roger, Global Cotton Programme Manager bij Solidaridad. “Als zij weinig afnemen, stoppen boeren met de productie ervan en missen we de kans om de katoenmarkt mens- en milieuvriendelijk te maken.” “Terwijl het nog nooit zo makkelijk is geweest duurzaam katoen te kopen”, vult Richard Holland aan, hoofd van het Markttransformatie-initiatief van WWF. “Ikea en H&M laten zien dat het mogelijk is om in een paar jaar voor een groot deel over te gaan op duurzaam katoen.”

Huidige inkoop drukt zwaar op mens en milieu

Ongeveer 80 landen in de wereld verbouwen katoen. Het is een van de meest gebruikte materialen in de textielindustrie. “Katoen moet duurzamer worden”, zegt Keith Tyrell, directeur van PAN UK. “Conventionele productie gebruikt grote hoeveelheden pesticiden en water, wat zwaar drukt op het milieu.” Ook bouwen boeren door de hoge kosten voor pesticiden schulden op. Terwijl duurzame productie zorgt voor een beter en stabiel inkomen en betere arbeidsomstandigheden.

“Een forse toename van de inkoop van duurzaam katoen is dus de beste manier om een duurzame toekomst voor de katoensector te garanderen.” – Tyrell, directeur PAN UK

Onderzoek naar inkoop van duurzaam katoen

Solidaridad, WWF en PAN UK zijn bezig met vergelijkend onderzoek naar katoenproductie en de inkoop van duurzaam katoen door textielbedrijven wereldwijd. De komende jaren zullen de drie organisaties de ontwikkelingen in de markt nauwgezet volgen en blijven onderzoeken om hindernissen voor de inkoop van duurzaam katoen weg te nemen. In juni 2016 verwachten we de eerste resultaten van dit onderzoek.

Lees meer over Solidaridad en duurzaam katoen.