Echte schoonheid

“Edelsmid is een prachtig beroep, maar als je weet dat de materialen waarmee je werkt de natuur en mens schaden, geeft dat een nare bijsmaak”, vertelt Robean van atelier Goudstof Smeedt. “Het is heel fijn om te werken met goud en zilver waar een mooi verhaal achter zit, dan pas kun je echte schoonheid bereiken.” Jet van atelier Jet en de Juffrouw: “Als klanten voor een eerlijk sieraad kiezen, doen ze dit vaak vanwege de extra betekenis: ze kopen iets moois voor zichzelf en doen iets moois voor anderen. Vooral bij trouwringen vinden klanten dit een romantische gedachte. Ik merk wel dat veel mensen nog niet weten dat er fairtrade goud en zilver bestaat. Door het aan te bieden, draag ik dus meteen bij aan bewustwording.”

Eenvoudig in te kopen

“Ik maak sinds begin 2015 sieraden van fairtrade goud en zilver”, vertelt Jet. “Eerder was dit voor een klein bedrijf als dat van mij minder goed haalbaar, want het aanvragen van een licentie was ingewikkeld en erg duur. Maar sinds eind 2014 is dit gelukkig veranderd. Er is nu, naast de oorspronkelijke licentiemethode, een eenvoudigere variant mogelijk. De registratie is gratis en eenvoudig en ik betaal nu per bestelling maar een paar euro licentiekosten.”

Begin dit jaar stonden Jet en Robean met hun fairtrade creaties op de eerste Nederlandse fairtrade sieradenexpositie Groen! in de Oude Hortus in Utrecht.

Ambacht voor 100% benut

“Ik vind werken met eerlijk goud en zilver verrassend leuk”, vertelt Robean enthousiast. “Van conventionele materialen kun je een groot aantal kant-en-klare basisproducten inkopen, terwijl er van fairtrade goud alleen plaat, octogoon en snippertjes bestaan en van fairtrade zilver alleen grenailles. Dat betekent dat ik bij het werken met deze eerlijke materialen echt terugga naar mijn ambacht; ik maak bijna alles zelf, van A tot Z. Ik wals, smelt, maak buis, trek draad en zaag. Fantastisch dat ik mijn vak weer voor 100% benut.”

Solidaridad maakt goed goud mogelijk

Om aan de groeiende vraag van juweliers naar fairtrade goud en zilver te kunnen voldoen, moet het aantal gecertificeerde mijnen ook groeien. Yrene Coli Rivera van Solidaridad: “Wij werken in zes landen samen met kleinschalige mijnwerkers, mijngemeenschappen, overheden en de private sector om de werkomstandigheden en het welzijn in en rondom goudmijnen te verbeteren. Met elkaar komen we tot innovatieve oplossingen die de productie verhogen, maar minder schade toebrengen aan mens en milieu.”

Samen gaan we voor goed goud

Steun onze projecten voor minimaal €15,-  en krijg het Goed Goud armbandje cadeau.

[button:http://www.solidaridad.nl/armbandje]Ga voor Goed Goud[/button]