De MASO cacao-opleiding van Solidaridad is bedoeld voor jonge Ghanese vrouwen en mannen. Zij worden opgeleid tot ondernemers in de cacaosector. Solidaridad-collega Lauren Konopacz mocht een dag mee op pad met de studenten.

Een groep MASO-studenten met hun jonge cacao-planten

Op ongeveer 5 uur rijden over een hobbelige weg vanaf de hoofdstad van Ghana, ligt het dorp Assin Nkukuasa. Daar hebben jonge leden van de lokale gemeenschap zich verzameld voor hun tweewekelijkse cursusdag aan de MASO cacao-academie. Op zo’n dag bestuderen ze alles rondom het telen, oogsten en verkopen van cacao. De meesten zijn niet nieuw in de sector. Hun familie bezit bijvoorbeeld enkele bomen of ze hebben eerder een baan gehad op een plantage. Toch zijn ze allemaal enthousiast over de opleiding. Ze willen technieken leren om de opbrengst te vergroten en een stevig businessplan kunnen opstellen.

De studenten op de modelboerderij

Werk, privé en studie combineren

De meerderheid van de jonge mensen die zich in de kerk hebben verzameld, is tussen de 18 en 30 jaar. Toch is er ook een handvol bezoekers die jonger is dan 5. Achterin de ruimte liggen matten en speelgoed, waar de kleintjes zich vermaken terwijl hun ouders de les volgen. De meeste deelnemers hebben zowel een baan als een gezin, wat het moeilijk maakt om tijd te maken om naar de les te gaan. De opleiding geeft de studenten de ruimte die ze nodig hebben om toch te komen. Een jonge vrouw op de eerste rij geef haar baby borstvoeding tijdens een discussie over het verplanten van zaailingen. En in klaslokalen met een groot aantal kleintjes wordt kinderopvang georganiseerd.

De groep mocht onderling beslissen wat het beste tijdstip was voor hun lessen. De compromis werd 15.00 uur, maar sommigen hebben nog steeds moeite om naast hun werk, huishoudelijke- en zorgtaken aanwezig te zijn. Over het algemeen ondersteunen hun families echter de deelname van de studenten aan de Cocoa Academy. Een jonge vrouw vertelt ons hoe ze haar eigen haarvlechtbedrijf heeft. Soms raakt ze zo betrokken bij een klant dat ze de tijd uit het oog verliest, maar haar man herinnert haar er altijd aan wanneer het tijd is om naar de les te gaan.

Een klaslokaal dat wordt gebruikt voor lessen van de cacao-academie

Waardevolle vaardigheden opdoen

Na een lezing gaan we de klas uit om de modelplantage te bezoeken. Het is een wandeling van 10 minuten door de stad en het bos. Peuters zitten op de schouders van hun ouders en een pasgeboren baby slaapt in een draagdoek op de rug van zijn moeder. Onderweg passeren we de basisschool die de meeste MASO-deelnemers hebben bezocht.

Een aantal studenten van de cacao-academie kon na de basisschool niet verder studeren. Hoewel het hoofddoel van het MASO-programma is om cacao-landbouwkunde te doceren, doen de jongeren ook andere vaardigheden op die van pas komen in het werkende leven. Ze volgen bovendien workshops met thema’s als zelfvertrouwen en leiderschap.

Lopen via het schoolplein naar de modelplantage

Praktijkgericht leren bij een modelplantage

Hoewel het koelere regenseizoen is begonnen, is het buiten bloedheet. Onder de schaduwbomen is de lucht echter frisser en ruik je de aardachtige geur van cacaobomen. Als onderdeel van hun cursus leren studenten dat schaduwbomen belangrijk zijn. Niet alleen ter bescherming van de werkers in de jungle: schaduwbomen zijn een belangrijk aspect van duurzame cacaoteelt. Ze beschermen tegen erosie en de impact van zware regenval, dragen bij aan de biodiversiteit en verbeteren de productiviteit.

Wandelen door het bos vol schaduw- en cacaobomen

Als we het beboste gebied verlaten, arriveren we bij een recentelijk beplante akker van ongeveer een hectare groot. Terwijl we rondlopen op de plantage, pronken de studenten met de jonge cacaoboompjes die ze een paar weken eerder hebben geplant. De opleiding bestaat uit afwisselend klassikale lezingen en praktijkgericht leren op de modelplantage. Het leren in de praktijk loopt synchroon met de lezingen in het klaslokaal, dus het planten van de zaailingen werd afgewisseld met theorielessen over dit onderwerp. Op dezelfde wijze zal het gaan als het tijd is om de zaailingen te snoeien en bemesten.

De studenten met hun zaailingen op het perceel van de boerderij

De jonge boompjes zijn in nette rijen geplant, ongeveer 3 meter uit elkaar. Tussen de caco-zaailingen groeien maïs en bakbananen. Het geeft veel voordelen de cacao af te wisselen met andere gewassen. Net als schaduwbomen dragen deze gewassen bij ​aan de biodiversiteit, zorgen voor voedsel voor de boerenfamilie en kunnen een extra bron van inkomsten vormen als de maïs of bakbananen op de markt worden verkocht.

Cacaozaailing met jonge maïs erachter (tussenteelt)

Tips en trucs voor het planten van cacao

Terwijl groepjes studenten hun rijen zaailingen tonen, vertellen ze over belangrijke lessen die ze in de praktijk hebben gebracht. ‘Je moet eerst het gat graven,’ weet één student ons te vertellen. ‘En dan gebruik je UV-licht en kunstmest om de grond klaar te maken. De volgende dag kun je de zaailing planten.’ Een andere student legt uit dat de grootte van het gat en de afstand tussen de planten afhankelijk is van vele factoren, waaronder de groeitijd van de zaailing. Eén student geeft ons de afstandsmetingen in zowel centimeters als inches. Onderdeel van de opleiding vormde uitleg over het gebruik van het metrische systeem. Alle studenten wijzen naar bladeren waaraan duidelijk is geknabbeld. ‘s Nachts bezoeken de buurtgeiten de plantage.

De boompjes die deze studenten hebben geplant, zijn pas over vijf jaar volwassen. Tot die tijd verdienen ze geen geld aan de geplante cacao. Dat is de grote uitdaging voor jonge cacaoboeren in Ghana. Eigenlijk hebben ze een lening nodig om die vijf jaar te overbruggen, maar ze hebben weinig toegang tot financiering. Banken zijn niet happig op het verstrekken van zo’n langlopende lening en bovendien is de opstapelende rente veel te hoog voor de boeren. Solidaridad zoekt oplossingen voor dit probleem, bijvoorbeeld door het opzetten van crowdfundingplatform PlusPlus.

Eén van de afgestudeerden aan de MASO Academie is Mawuse, een 26-jarige cacaoboer en ondernemer die nu haar eigen stuk grond bezit. Lees meer over haar verhaal.