CAPACITEIT ZAL MEER DAN VERDUBBELEN 

Op dit moment draait de bestaande fabriek van Kayonza al op volle capaciteit. Sinds 2016 zijn de leveringen aan de fabriek in de hooglanden van Zuidwest-Oeganda met 60% gestegen. De leveranciers zijn 7.500 kleinschalige boeren met percelen van 1 of 2 hectare en zijn zelf eigenaar van het bedrijf. Hun opbrengsten waren sinds 2016 al behoorlijk gestegen. Door het bouwen van de tweede fabriek zal de capaciteit van Kayonza meer dan verdubbelen, tot wel 38.000 ton per jaar. Dankzij de uitbreiding kunnen de boeren optimaal profiteren van de groeiende internationale vraag en overheidssteun voor de thee-industrie. De bouw van de fabriek start in januari 2020.

EQUATOR PRIZE VOOR POSITIEVE IMPACT OP MENS EN MILIEU

Kayonza won in 2015 al de Equator Prize van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). De VN kent de tweejaarlijkse prijs toe aan organisaties die een positieve impact hebben op lokale gemeenschappen en tegelijkertijd milieuvriendelijke werkwijzen hanteren. Alle genomineerde projecten worden zorgvuldig beoordeeld, onder meer door het gebruik van NASA-satellietbeelden om te bevestigen dat omliggende bossen niet worden gekapt voor landbouwgrond. De beelden lieten zien dat de fabriek het oerwoud onaangetast laat. 

 

SOLIDARIDAD ALS IMPACT-INVESTEERDER

Onze thee-experts beoordeelden of de opbrengsten van Kayonza een tweede fabriek rechtvaardigden. Met het managementteam van Kayonza werkten we aan het het businessplan en de investeringspropositie voor we het project aan potentiële investeerders voorstelden. Frederik Claasen, directeur beleid bij Solidaridad Netwerk: “We werken al 50 jaar samen met boeren over de hele wereld, nu willen we ook meer gaan samenwerken met impact-investeerders. Op dit moment werken we aan investeringsvoorstellen voor 67 projecten.” 

 

‘KATALYSATOR VOOR ONTWIKKELING IN HET HELE GEBIED’

Kayonza’s focus op sociale impact en het overtuigende businessplan spraken Oikocredit direct aan. Geoffrey K. Musyoki, specialist op het gebied van landbouwleningen bij Oikocredit: “Onze investeringen zijn gericht op een grote sociale impact. In dit opzicht is Kayonza een uitstekende match voor Oikocredit. Dankzij onze investering kan Kayonza haar positie in de wereldwijde theehandel versterken, waardoor de nieuwe fabriek een enorme katalysator kan worden voor ontwikkeling in het gebied.”