Een jaar na Orkaan Idai

16 maart 2020

Een jaar geleden verwoestte Cycloon Idai het zuidelijk halfrond. Tienduizenden boeren verloren in één klap hun inkomstenbron en de voedselvoorziening voor hun familie. Met hulp van donaties van het Nederlandse publiek heeft Solidaridad in het laatste jaar 60.000 euro opgehaald om speciale pakketten zaden en vee uit te delen aan kleine boeren om hun leven weer op te bouwen.

Vee en kippen worden afgeleverd bij de boeren

Gevolgen van de orkaan

Minstens 85 duizend hectare aan gewassen zijn destijds overstroomd, en duizenden dieren verdronken in het hoge water. De storm vernietigde het levensonderhoud van 58.000 kleine boeren in Mozambique alleen. 

Met dank aan de donateurs 

Dankzij duizenden donateurs konden we het project 'Solidarity after Idai' opstarten en honderden boerenfamilies weer een nieuwe start geven. In maart 2020, precies een jaar nadat Idai toesloeg, krijgen deze families speciaal ontworpen pakketten. Elk pakket bevat essentiële zaden en klein vee (twee geiten en kippen). 

De pakketten gaan het herstel van levensonderhoud van 200 gezinnen in het Buzi-district van Mozambique stimuleren. Met de boeren die we van nieuwe zaden en kleinvee voorzien, houden we nauw contact. Twintig gezinnen krijgen 50 kippen, waarmee ze weer nieuwe kuikens gaan fokken. Deze worden doorverkocht aan gezinnen in de buurt, waardoor die ook weer dieren op hun boerderij krijgen om te fokken en de eieren te eten.