Tijdens het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij viel Solidaridad dit jaar twee keer in de prijzen. We ontvingen het geweldige bedrag van 1,35 miljoen euro, dat we mogen besteden aan uiteenlopende projecten en werkzaamheden. Daarnaast werden we verrast met een extra bijdrage van 1 miljoen euro voor PlusPlus, een nieuw crowdfundingplatform dat we samen met ICCO, Lendahand en Truvalu opzetten.

Dankzij de deelnemers

Ieder jaar ontvangen heel verschillende organisaties en idealistische bedrijven schenkingen van de Postcode Loterij. Dat is mogelijk door de deelnemers van de loterij. Veertig procent van ieder lot gaat naar de goede doelen. Het is een groot voorrecht om als organisatie jarenlang te kunnen rekenen op deze steun. Daardoor kunnen we plannen maken voor de lange termijn, innovatieve projecten financieren en de organisatie draaiende houden.

We ontvangen de schenking tijdens het Goed Geld Gala, een groots evenement in Carré in Amsterdam. Tijdens het Gala is er ook altijd een bijzonder gast. Dit jaar was dat Professor Muhammad Yunus, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en ontwikkelaar van het microkrediet. Hij sprak tijdens de avond over de kracht van sociaal ondernemerschap: “Sociaal ondernemerschap werkt oneindig door. Als je dit op de juiste manier inzet, dan kunnen er ongelofelijk veel mensen van profiteren zonder dat het keer op keer geld kost.”

Extra schenking voor PlusPlus

Professor Yunus maakte namens de Postcode Loterij bekend dat een aantal organisaties een extra schenking ontvangen voor projecten over sociaal ondernemerschap. Tot onze verrassing was PlusPlus één van deze initiatieven. We ontvingen samen met ICCO een bedrag van maar liefst 1 miljoen euro.

PlusPlus is een nieuw online crowdfundingplatform dat boeren en agri-ondernemers in ontwikkelingslanden helpt om hun bedrijf te laten groeien. Deze bedrijven zijn te groot voor een microkrediet en te klein voor een lening van een reguliere bank, waardoor ze geen geld hebben om te investeren. PlusPlus springt in dit gat door de ontbrekende financiering te regelen via crowdfunding. De eenmalige extra bijdrage van de Postcode Loterij gaat ons helpen om PlusPlus tot een succes te maken.

De bedrijven die door PlusPlus kunnen groeien, zorgen voor extra banen en voedselzekerheid in gebieden waar dat hard nodig is. Een goede baan of een stabiel inkomen vergroten de toegang tot bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg bij de betrokken gezinnen. Een game changer dus in de strijd tegen armoede. We starten dit platform samen met de partners ICCO, Lendahand en Truvalu. De lancering van PlusPlus volgt later dit jaar.