Samenwerking Argos & Solidaridad

Onofre Andrade, manager duurzaamheid Biofuels bij Argos: “Argosbewijst haar betrokkenheid naar de samenleving om verantwoordelijk en transparant te zijn door als eerste Europese bedrijf de Bonsucro certificering te behalen. Deze eerste lading is een volgende stap om te voldoen aan onze doelstellingen om duurzame biobrandstoffen te leveren aan de markt met een zo hoog mogelijke CO2 besparing. Argos blijft continu investeren om de koploperspositie op het gebied van biobrandstoffen invulling te geven. De samenwerking met Solidaridad heeft onze betrokkenheid verstevigd. We kijken daarom uit naar voortzetting van de geslaagde samenwerking.”

Duurzame productie van suikerriet

De certificering van Bonsucro garandeert dat de suikerriet onder goede sociaal-maatschappelijke omstandigheden en met oog voor het milieu wordt geteeld. Werknemers die actief zijn op plantages en in fabrieken die zijn aangesloten bij Bonsucro verdienen een eerlijk inkomen. Dit wordt mede beoordeeld aan de hand van vastgestelde indicatoren, zoals energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen en waterverbruik.

Consumenten willen weten wat ze kopen en willen in toenemende mate zekerheid hebben dat producten duurzaam worden geproduceerd. Argos geeft hier invulling aan." – Nick Goodall, Chief Executive van Bonsucro

Op dit moment is minder dan twee procent van alle suikerriet in de wereld gecertificeerd. Argos, Solidaridaden de Braziliaanse industrie werken samen in een omscholingsprogramma om de inzetbaarheid van rietsuikerkappers in Brazilië te verhogen. Het programma heeft ervoor gezorgd dat reeds 4.500 boeren zijn omgeschoold. Sommigen van hen zijn opgeleid voor nieuwe banen in gemechaniseerde oogst en verwerking, anderen voor banen buiten de industrie.

Een belangrijke stap vooruit

Solidaridad en Argos begonnen in 2009 aan het traject om Bonsucro gecertificeerde ethanol op de Europese markt te brengen. Het traject is opgezet met behulp van een subsidie van Agentschap NL. Doel was om een duurzame productieketen in de suikerriet industrie op te zetten, met verbetering van de sociaal-maatschappelijke en ecologische omstandigheden.

Sven Sielhorst, internationaal programma coördinator suikerriet bij Solidaridad: "Ik ben trots op de samenwerking tussen Solidaridad en Argos. Uiteindelijk zijn het vooral de bedrijven die verandering kunnen bewerkstelligen. Dat doen ze door producten van suikerriet te kopen, dat onder goede sociale en milieuomstandigheden is geteeld. Daarom is dit een belangrijk moment. Ik hoop nu dat andere bedrijven het goede voorbeeld van Argos zullen volgen."

De aankomst van de eerste lading gecertificeerde ethanol is het resultaat van deze jarenlange samenwerking. Hiermee is Argos als eerste organisatie in Europa Bonsucro gecertificeerd.