Twee vliegen in één klap: gezonde voeding en een beter inkomen

Met het programma worden er twee vliegen in één klap geslagen: de bevolking kan gezonder eten én de boeren krijgen een beter inkomen. Voor de boeren organiseert Solidaridad workshops over het verbouwen van sojabonen en groenten. Zij ontvangen zaden en krijgen ondersteuning bij het verbouwen van beide gewassen. De boeren die meedoen aan het project hebben een hogere opbrengst per vierkante meter dan voorheen. De groenten zorgen behalve voor een gevarieerder dieet ook voor een extra inkomstenbron. 

“Met het verbouwen van sojabonen alleen had ik maar zes maanden een inkomen. Nu heb ik geleerd dat ik ook andere groente kan verbouwen. Die kan ik verkopen op de dagelijkse voedselmarkt. Nu heb ik meer zekerheid over mijn inkomen.”

Shyam Dangi, sojaboerin uit India

Ook aandacht voor vrouwen en kinderen

In het programma is er niet alleen oog voor sojaboeren. Er is ook aandacht voor vrouwen en kinderen. Zo worden er speciale moestuinen aangelegd voor het telen van groente. Via kookworkshops leren vrouwen met deze groente gezonde maaltijden te bereiden voor de lunch op scholen.

Kinderen krijgen een voedzame lunch op school

“Eerst wist ik niet wat ik voor de kinderen moest koken, maar toen leerde ik over sojabonen en hoe ik aan de hand hiervan een maaltijd kan bereiden. Ik heb ook geleerd om groente uit de moestuin te gebruiken. Ik hoor nu dat de kinderen het eten lekker vinden.”

Rekha Mewada, bereidt de lunch op een school

Kortom, het mes snijdt aan twee kanten: gezonde voeding en een beter inkomen voor maar liefst 50.000 boerengezinnen. Inmiddels hebben 1.300 boeren trainingen over duurzame landbouwtechnieken gevolgd en hebben ca. 1.400 vrouwen meegedaan aan de kookworkshops.