Ghanese artiest Stonebwoy zet zich in voor Solidaridad

25 juli 2017

Solidaridad werkt binnen het MASO-project samen met Stonebwoy, een bekende internationale dancehall-artiest. Hij maakte onlangs een tour langs de cacaogemeenschappen en motiveerde Ghanese jongeren om een carrière in de cacao te kiezen. Jongeren zijn namelijk hard nodig om de cacaosector duurzaam en weer economisch aantrekkelijk te maken.

In gesprek met traditionele cacaoboeren en jongeren

Sinds 2016 is Stonebwoy ambassadeur van het MASO-project. Solidaridad werkt in dit project samen met andere organisaties om de cacaosector weer aantrekkelijk te maken voor jongeren. Tijdens zijn tour sprak Stonebwoy met de huidige traditionele cacaoplantage-eigenaars én met de jongeren die de cacaosector weer een toekomst kunnen geven. In Akome Gborta, een van de cacaogemeenschappen, moedigde Stonebwoy jongeren aan om te kiezen voor een baan in de cacaosector: “We hebben allemaal een rol om ervoor te zorgen dat de nalatenschap van onze ouders niet verloren gaat. Ik geloof dat de cacaoteelt een groot potentieel heeft om werkgelegenheid te creëren en de economie van Ghana te stimuleren.”

Cacao weer aantrekkelijk maken

Veel Ghanese jongeren zijn werkloos. Een baan in de cacaoteelt zien ze vaak niet zitten, want cacaoboeren leven in bittere armoede. Cacaoboeren werken met verouderde landbouwmethoden en putten de grond volledig uit. Hierdoor loopt de cacaoproductie terug. Het MASO-programma brengt daar verandering in door jongeren te trainen in duurzame cacaoteelt die wel genoeg oplevert. Zo wordt de cacao weer een aantrekkelijke sector.